Press "Enter" to skip to content

„Eljön a nap”

Az „Eljön a nap” című színdarab különleges módon hozza közelebb a nézők számára Marina Cvetajeva és lánya, Ariadna Efron életét. A darab rendezője, Sergey Sotnikov, mélyen beleásta magát a Cvetajeva család történetébe, hogy a lehető leghitelesebben ábrázolja azokat a megpróbáltatásokat és érzelmi hullámvasutakat, amelyeken a család keresztülment.

Marina Cvetajeva 1892-ben született Moszkvában, és a 20. századi orosz költészet egyik fontos alakja lett. Költészete mély érzelmeket és szenvedélyt tükröz, amelyet gyakran saját élettapasztalatai ihlettek. Az orosz forradalom és a polgárháború időszakában Cvetajeva számos személyes és családi tragédiát élt át, beleértve a száműzetést és az elszigeteltséget is. Versei gyakran foglalkoztak a szeretet, a veszteség és a túlélés témáival. Cvetajeva 1941-ben halt meg, de művei máig élnek és hatnak az irodalom kedvelőire.

Ariadna Efron, Cvetajeva lánya, szintén jelentős nehézségekkel nézett szembe élete során. 1912-ben született, és élete nagy részét emigrációban töltötte, majd visszatérése után a Szovjetunióban többször is bebörtönözték. Ariadna emlékirataiban részletesen beszámol édesanyjával való kapcsolatáról, valamint saját küzdelmeiről a politikai üldöztetés és a családi tragédiák árnyékában.

Az adaptációt Anasztaszija Kargina írta, aki egyben a főszerepet is játssza, ezzel mélyebb betekintést nyújtva a karakterek belső világába. A videoművész Olga Gorjacsova munkája segít abban, hogy a nézők még inkább átéljék a darab atmoszféráját és érzelmi mélységeit.

A „Eljön a nap” bemutatását a Magyarországi Szerb Színház tette lehetővé, amely ezzel a produkcióval nem csak a magyar, hanem a nemzetközi közönség számára is igyekszik bemutatni Cvetajeva és Efron történetét.

Az előadás célja, hogy felhívja a figyelmet az emberi kitartás és túlélés erejére, különösen női szemszögből. Cvetajeva és Efron életén keresztül a darab megmutatja, hogy milyen hatással lehet a történelem és a politika az egyéni sorsokra, és hogyan lehet még a legnehezebb körülmények között is megőrizni az emberi méltóságot és szellemet.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük