Press "Enter" to skip to content

‘Accidental Light’ exhibition by the Unknown Artist

Unknown Artist vagyis egy Ismeretlen Művész a háború és a művész szerepét kutatja a modern világban, mindezt a bizánci és középkori orosz ikonográfia nyelvén. Kísérletezve a hagyományos kelet-keresztény képi világgal, fordított perspektívával és arannyal, a művész egy nemzetközi csapattal dolgozik együtt, melyben keleteurópai zenészek, videósok és tervezők vesznek részt.

A kiállítás egy 18. századi masszív téglaboltozatú pincében kerül megrendezésre. Az enteriőr, a díszlet és a világítás az ikonográfiai műveket természetes közegükbe emeli vissza, amely egy kolostor kriptájára vagy katakombákra emlékeztethet minket. A félhomály kihangsúlyozza a festmények arany részleteit. A kiállítás videó művészettel és zenei előadásokkal is gazdagodik, melyek elektronikus, kísérleti és hagyományos vallási zenei elemekből táplálkoznak. A látogatók megtapasztalhatják a templomi füstölő illatát is.

Az Accidental Light című kiállításon bemutatott keleteurópai alkotások az ikonográfia és az avantgárd művészet fogalmait járják körbe. A művész mindkét hagyomány technikáit és elveit ötvözi. Míg a múzeumok és magángyűjtők milliárdokat költenek hamisított Malevich, Kandinsky, Exter és Lissitzky alkotásokra, addig az élő és hiteles elvi utódaik, gyakran névtelenek maradnak.

Az Ismeretlen Művész nem csak ebből a hagyatékból merít ihletet, hanem követi a múlt művészeinek sorsát is. A szabad alkotói kifejezés oroszországi cenzúrája miatti kényszerű emigráció és a háborúellenes érzelmek összekötik őt az avantgárdistákkal.

A keleti keresztény ikonográfiát hagyományosan anonimitás övezi. Az ikonfestők nem alkotóként tekintettek magukra, hanem olyan közvetítőként, akik fogadják és árasztják a Teremtő örökérvényű ajándékát.

A névtelenség mellett való döntés a tiltakozás kinyilatkoztatása. Az információ túlterhelés korszakában, a közösségi médiában és a figyelem alapú gazdaságban az alkotók hírneve és autonómiája gyakran feláldozásra kerül az algoritmus istenek szeszélyes oltárán. A művészek és influenszerek a láthatóság megszerzése érdekében a viralitális témaköreit követik. Az Ismeretlen Művész nem akarja kihasználni háború és a kor nehézségeiből fakadó témákat – ezen témák feldolgozására egy belső szükségérzet készteti.

Az ismeretlen művészt inspiráló kelet-keresztény és avantgárd képiséget nemcsak festményeiben, hanem performanszaiban is alkalmazza. Az 59. Velencei Biennálén 2022-ben megrendezett gerilla kiállítása, a Dead Pavilion, és a 2024-es Budapesti Operaházban tartott szóló tüntetés, a Silent Aria, egyaránt háborúellenes nyilatkozatok voltak, és az alkotói némaságra hívták fel a figyelmet, amit államok, intézmények és a társadalom egyaránt figyelmen kívül hagy.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük