Press "Enter" to skip to content

Az MPR és az EPMSZ 2017. első félévi programja

A Magyar Pax Romana és az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem havi Lehet-e? fórumait a Deák téri Evangélikus Templom díszterméből mi szoktuk online közvetíteni, illetve a rögzített, vágott videókat és hanganyagot az Egyház és Társadalom weboldalán publikálni (október óta HD minőségben).

Ez úton szeretném felhívni a figyelmeteket ezekre az összejövetelekre, amelyeken a meghívottak az érintett témák legkiválóbb ismerői. A kétórás összejövetelek első órájában a vendégelőadók egy-egy rövid előadásban ismertetik a véleményüket, majd a következő órában az est moderátorának vezetésével a hallgatóság is hozzászólhat, kérdéseket tehet fel.

mpr_ea_1A legközelebbi összejövetel 2017. január 16-án, hétfőn lesz, amikor Kamarás István „tart tükröt” nekünk: Milyennek látnak bennünket, keresztényeket? – címmel. A beszélgetésen a muszlim, buddhista, vaisnava és a zsidó vallás képviselői beszélnek tapasztalataikról.

A tervezésbe és a moderálásba bekapcsolódott Síklaki István szociálpszichológus is, a 2017-es fórumok terve az ő javaslati alapján lesznek összeállítva várhatóan az alábbi témák mentén:

 • Lehet-e szabad az akarat? A tudatos elhatározás és az adaptív tudattalan.
  Az utóbbi néhány évtized idegtudományi kutatásai erőteljes kételyeket ébresztettek döntéseink tudatos kezdeményezését illetően. A kognitív pszichológia és a kognitív idegtudomány eredményeinek fényénél gondolkozunk a szabad akarat filozófiai, vallási és erkölcsi kérdéseiről.
 • Lehet-e a homoszexualitást erkölcsi kérdésként kezelni?
  A biológiai és orvostudományok ma már igen pontosan leírják azokat a hormonális folyamatokat, amelyek a méhen belüli embrionális fejlődés során a felnőtt nemi identitás zavarait okozzák. Ennek fényénél az egyház és társadalom mai domináns hozzáállása vitatható.
 • Lehet-e a Magyarországon ma domináns szegregált oktatással sikert elérni?
  A legfrissebb és minden eddiginél lesújtóbb PISA eredmények fényénél a kérdés égető. A magyar — mind egyházi, mind világi — oktatásban sokan hívei a szegregáció különböző formáinak.
 • Lehet-e hatékonyan fellépni a korrupcióval szemben?
  Nem szükséges magyarázni a téma társadalmi jelentőségét és aktualitását. A kormány épp most lép ki egy fontos nemzetközi antikorrupciós szervezetből, mert kritika érte.
 • Kamarás István moderálná a Magyar zsidónak lenni itt és most című beszélgetést. Remélt résztvevői: Darvas István, Heisler András, Köves Slomo és Bálint Éva.

A reformáció emlékéve alkalmából három előadást és vitát tervezünk:

 • Evangélikus és katolikus szemmel a pápa malmői beszédéről.
 • A protestantizmus alkotta új világnézet mai kihívásai
 • Három református krédó: Ravasz László, Bibó István, Vályi-Nagy Ervin.

Az első félév tervezett időpontjai:

2017.01.16. 17:00:00 hétfő
2016.02.20. 17:00:00 hétfő
2016.03.20. 17:00:00 hétfő
2016.04.24. 17:00:00 hétfő
2016.05.15. 17:00:00 hétfő
2016.06.19. 17:00:00 hétfő

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük