Press "Enter" to skip to content

Dr. Komzsik Lajos: Eötvös Loránd és a gravitáció titkai

Örömmel tájékoztatlak Benneteket, hogy augusztus 6-án 17 órakor a Papnövelde utca 2-ben, a klubban sor kerül Komzsik Lajos tavaly elmaradt előadására. Professzor úrral megállapodtunk (nem kis erőfeszítéssel) három tudománytörténeti előadásban, melynek utolsó, harmadik eseményére kerül most sor az alábbi, rövid összefoglaló szerint:

Az előadás ismerteti a klasszikus gravitációs elmélet komponenseit, melyek: Platón étre, Galilei guruló golyói, Newton elrepülő Holdja, Kepler ellipszisei, Lagrange pontjai és Le Verrier anomáliája.

Eötvös Lorándnak a témához való rendkívüli hozzájárulása: Az Eötvös szabály, az Eötvös hatás, az ekvivalencia elve, az Eötvös gravitációs gradiens és az Eötvös inga kerülnek ismertetésre. Az előadásban Eötvös nemzetközi elismeréseinek felsorolása során az Eötvös csúcs és kráter szerepel, valamint Eötvös kevésbé ismert költői tehetségéről is szó lesz.

A modern gravitációs elmélet alapját kepéző görbült tér elmélet, Einstein bizonyítékai (a Mercury anomália megoldása és a fénysugarak gravitációs elhajlása) kerülnek említésre. Einstein jóslatai (a gravitációs vörös eltolódás és gravitációs hullámok) es azzal kapcsolatos kételyek is részletezésre kerülnek.

A gravitáció megmagyarázatlan jelenségei és maradó titkai zárják az előadást.

Szeretettel várjuk a tudomány barátait és ellenségeit, azzal a vérmes reménnyel, mely eddig mindig beigazolódott: Komzsik professzor úr a legbonyolultabb dolgokról is tud közérthető, sőt élvezetes előadást tartani.

Az előadás a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat 2021. évi kulturális pályázatának a keretében kerül megrendezésre.

Az előadáson felvétel készül, a belépés – mint mindig az AOK-ban – ingyenes.

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük