Press "Enter" to skip to content

Előadás a Logana technológiáról (frissítve!)

A reméltnél (jóval) hosszabb idő telt el az előadást követő publikálásig, de elkészültünk vele…

Elgondolkodtató, hogy vannak olyanok, akik képesek egy nagyon kiforrottnak tekintett technológián fogást találni, sőt veszik is a fáradtságot, hogy az elméletüket a gyakorlatban is kipróbálják, alkalmazási területet, területeket rendeljenek hozzá. Nagy Istvánék az Óbudai Egyetemen ilyenek. Matematikai, adatbázis kezelési, nyelvészeti és egyéb szempontokat szem előtt tartva átgondolták, hogy lehet-e a keresőkön változtatni, és ha igen, a módszer adaptálható-e más területekre?

Az alábbi, videón rögzített előadás csak a kivonata az elhangzottaknak. Sok szó esett még az oktatásról, a diákok motiválásáról, bevonásukról a fejlesztésbe, tanításba. Kihagytuk az értelmezést segítő, de messzebb menő gondolatsorokat, legyen azoknak az élménye, akik személyesen vettek részt a találkozón…

Ismételten köszönjük Istvánéknak, hogy megtiszteltek bennünket a fejlesztésük bemutatásával, gondolataik, világlátásuk megosztásával.

A korábbi beharangozó ez volt:

Érdekes, hogy a felvetett téma milyen messze vezethet.  téma gyakorlati és veszik  embereEz úton köszönjük Nagy István Tanár Úrnak, hogy megtisztelt bennünket az elgondolkodtató előadás megtartásával. Elgondolkodtató, hogy Vajon  előadásen, ho

Talán a legegyszerűbb az lenne, ha ide másolnám a Nagy Istvántól kapott anyagot a hasonlósági technológiáról, de attól félek, hogy elrettentem az érdeklődőket. Már ha egyáltalán van érdeklődés olyan dolog iránt, amit nem ismerünk, amivel első ránézésre még nem találkoztunk.

Volt már ilyen a klub életében, például a végeselemes módszerről szóló előadás során, ahol legfeljebb sejthettük, hogy miről fog szólni a dolog. Most is hasonlóan nehéz helyzetben van a beharangozó írója, de remélem, ahogy akkor megküzdöttünk egy tőlünk távol eső tudományos eredmény valamilyen szintű megértésével, talán most is fog sikerülni.

A lexikális tudás és a kognitív ismeretek fejlesztése közötti vitában az egyébként rendkívül fontos lexikális tudás úgy tűnik vesztésre áll. (Nálunk a közoktatásban egyelőre nem…) Az eredményes kreativitás és kritikus gondolkodás feltételezi az elképesztő mennyiségű elérhető információ értelmes kezelését, a szükséges adatok kiválasztását, kategorizálásuk bonyolult, nagyon fontos műveletét. Ennek a folyamatnak a mindnyájunk által használt fontos eszközei a webes keresők.

Felmerül a kérdés, hogy lehet-e ezekhez még hozzátenni, még finomítani, a keresés pontosságát hangolni, az eredményeket ésszerűen rendezni… Nagy István, a Logana Hasonlóság-Kutató Team tagja, az Óbudai Egyetem oktatója úgy gondolja, hogy igen. Sőt. A Team által fejlesztett technológia kiterjeszthető, nem csak a világhálón való keresés, hanem a nyelvészet, a bűnüldözés, genetikai kutatások, az oktatás és még ki tudja milyen vonatkozásban.

Örömmel várjuk az érdeklődőket a Tanár Úr előadására a klubba, és az azt követő kötetlen beszélgetésre, hátha egy kicsit okosabbak, tájékozottabbak leszünk az elért eredményeik ismeretében.

Ide másolom a termékstratégiáról szóló anyagot. Nem elrettentésként, sokkal inkább annak reményében, hogy az összejövetelünket követően a részvevők sokkal barátságosabban fognak rátekinteni…

!!_LoganaTermekStrategia_190423 (1)

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.