Press "Enter" to skip to content

Temetőbogár?!

2020. augusztus 1-jén ismét kiállításmegnyitóra került sor a pinceklubban, a Pesti Szabad Szalon, azaz Mikus Vili szervezésében. A meglehetősen meglepő képek napokkal korábban megérkeztek, és be kell vallani, elég vegyes érzelmeket keltettek az arra járókban. Nagyon vártuk a megnyitót, vajon ki lehet az, aki ilyen képeket fest?

Most egy kicsit egyszerűsítek, ide másolok egy részletet Nagygábor Margit írásából, ennél jobb választ úgysem tudnék adni a kérdésre.

Katalin képei is megállítanak, szemlélődésre, gondolkodásra késztetnek. Az ember érzésvilágának legmélyére tud leszállni, s megmutatja a megsebzett lélek fájó pontjait. S mindezt teszi olyan biztos, professzionista technikai tudással, amelyet más művész évtizedeken keresztül se biztos, hogy elsajátít. Katalin, aki mindössze négy éve fest, autodidakta módon sajátított el minden ismeretet. Képein egyfajta monokronitást alkalmaz (tudatosan, vagy inkább ösztönösen). Amolyan ezüstös – szürke tónust, amellyel mindenképpen jelez, üzen valamit. Hiszen a színek szimbolikája fontos, lényeges eleme az életünknek. Hát még a piktúrának! Ez az ezüstös, szürkés alapszín visszafogott csillogást, eleganciát sugall. Ugyanakkor kifejezi azt is, hogy az agyonmanipulált, egyformára szürkült emberi társadalom, nagy veszélyben van. Ha az ember nem mozdul, nem tör ki ebből a kényszerűségből, akkor bizony alul marad. S a gépek hatalma, az elnyomó erők ide – oda rángatható lényekké aljasítanak bennünket.

És hogy miért Temetőbogár?! a cikk címe, az (meg talán más is) kiderül az alábbi videóból:

Köszönjük a két megjelent zenésznek a közreműködést. Nikodém Norbert a maga készítette steel-gitáron játszott, Varga Zoli pedig keyboardon, a tőle szokott módon egyetlen lap kotta nélkül játszotta végig a műsort, melynek teljes anyagát itt meg is lehet hallgatni:

Meghallgatás/Letöltés

Néhány kép az összejövetelről Tihanyi Karcsi jóvoltából:

És persze a képeket is meg lehet nézni:

One Comment

  1. Louis Komzsik Louis Komzsik 2020.08.14.

    Gondolatkelto es lenyugozo kepek! Szivbol gratulalok.
    Komzsik Lajos
    California

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük