Press "Enter" to skip to content

Őszi kerékpártúra a Vértesben

Mindössze négyen vettük a bátorságot, hogy a könnyített (haha…) túrára vállalkozzunk a várható esős idő ellenére. Az időjárással nem volt gond, talán egy pár csepp eső hullott. A közlekedés (odajutás) is egyszerű volt, hiszen négy kerékpárt autóval szállítani nem gond.

Gyorsan elértük Vérteskozmát, hogy egy pillantást vessünk erre a szép falura, és keressünk egy klassz kis eladó házat (meg valakit, aki megveszi nekünk). Szóval furcsa, hogy ennyi háztól meg szeretnének szabadulni a tulajdonosai. Tényleg ennyire a világ végén van!? Még térerő sincs, nem lehet telefonálni…

A Majk felé vezető kellemes, lejtős út nem volt túl szórakoztató, mert egy oldtimer autóverseny résztvevői száguldoztak mellettünk megfelelő zajjal, bűzzel és persze jópofa látvánnyal.

A túra GPS track-je
A túra GPS track-je

Majkon van egy szuper étterem, és persze a rendház, melyet azért volt fontos meglátogatni, mert az egyik dongaboltozatos helyiség mennyezetét áttörték, hogy egy egyszerű falétrával lehessen a két szint között mozogni. Megtaláltam, lefotóztam, hogy majd egy hasonlót építsünk a házban. Egy áldozatot azért kellett vállalni, egy igen nehézkes idegenvezetést – melynek fő attrakciója a vendégek terelése volt – el kellett viselni.

Majkról Vitány várába karikáztunk volna, ha az út járható lett volna, de többnyire elmerülésbe a homokba, sárba, gazba és persze tolásba fulladt a dolog. Szóval nem volt túl népszerű. A várat egyébként lezárták régészeti feltárások miatt, így csak suttyomban mentünk fel, mert már nem volt ott senki, hogy elzavarjon.

Az út profilja
Az út profilja

Hamarosan ránk sötétedett, ami azért volt bosszantó, mert innen kezdett lejteni az út. Szóval az utolsó kilométereket nyeregben, de igen lassan tudtuk megtenni. A lényeg, hogy végül mindannyian épségben megérkeztünk az autóhoz. (Persze a túra hölgy tagjait egyelőre nem merem felhívni, de az idő – tapasztalatom szerint – megszépíti az emlékeket…)

Ha ide kattintotok, akkor letöltődik a gépetekre egy fájlt, melyet ha a GoogleEarth program, Fájl parancsával megnyittok, akkor pontosan végig tudjátok járni az utat, minden részletével együtt. Különösen érdekesek azok a részek, amelyek a StreetView-val is elérhetők. Ilyen például a különös, vértessomlói Design Hotel.

Néhány kép a kirándulásról:

[svgallery name=”2016_10_16_vertes”]

Végül a fenti képek (és még néhány) egy galériába rendezve ide kattintva érhető el.


Előzmények (tanulságként):

Az időjárásra, és a kicsit késő őszi időpontra tekintettel megváltoztatjuk a kerékpártúra helyszínét. A Gerecse helyett a Vértesbe megyünk. Az út rövidebb lesz, gyengébb emelkedőkkel, ráadásul kalibrálható, azaz több alternatíva közül is választhatunk még az út során is.

Tehát a módosított program:

 • Találkozás a Birka Csárdánál az 1-es úton Tatabánya előtt, 9:00-kor.
 • A szokásos rühellődzés és a késők megvárása után 9:30-kor indulunk a csodaszép Vérteskozmára (Balczó egykori falujába) egy forgalomtó elzárt, kacskaringós erdőgazdasági, betonúton (14 km). (Itt akár vissza is fordulhatunk, így az út 28 km lenne.)
 • Vagy tovább az oroszlányi elágazás felé országúton (4 km).
 • Majd Majkpuszta országúton (9 km) és végig lejt! Igyekszünk meglátogatni a remeteséget, és ez is egy visszafordulási lehetőség. (Így a teljes út 54 km.)
 • Viccesebb változat, ha turista + országúton átverekedjük magunkat Várgesztesre (7 km).
 • Majd Véreskozmára turista úton (4 km – és tolni kell…)
 • Vissza a Birka Csárdához (14 km) (Így a teljes út – kicsit vadregényesen 52 km.)

Ez tehát egy kellemes, nem különösen megerőltető kerékpártúra némi terepezéssel, forgalomra az oroszlányi elágazástól kb. 10 km hosszan lehet számítani.

Akik vonattal jönnek, azoknak a Déliből kell indulniuk, 8:20-kor. A teljes árú jegy Szárligetig 1,120.- Ft + 210.- Ft a kerékpár. (Természetesen visszafelé még egyszer ennyi, a menterendet alább láthatjátok.) A vonat 9:02-re ér Szárligetre, innen 1.7 km a Birkacsárda. Visszaút Szárligetről 15:45-től minden óra 45 perckor 22:45-ig.

Elnézéseteket kérem a változtatásért, de talán így mindnyájan jobban járunk… Akik jönnek, kérem, hogy jelezzék részvételi szándékukat szombat estig a 30/9-642-179-es telefonon vagy az attila.jeney@gmail.com címre küldött email-ben. (Nemrég megjelent egy cikk az Indexben Titkos bringatúra-útvonal a Vértesben címmel, mely pont az első 14 km-ről szól.)


A továbbiak nem érvényesek!

Kerékpártúra lesz október 16-án, vasárnap a Gerecsében. Nem újdonság, sokan és sokszor megtettük ezt a fogós 60-70 kilométert. Azt gondolom tetszeni fog azoknak is akik már jártak ezen a szép vidéken, és azoknak is, akiknek újdonság. Persze az őszi időpont, hogy korán sötétedik, bizonyára egyedivé teszi majd az élményt.

A tervezett program a következő:

 • Találkozó Tatán a vasútállomás előtti parkolóban október 16-án, 9:30-kor. Ebből gondolom következik, hogy autóval, vagy ha ez nincs, vonattal is érkezhettek.
 • Indulás némi szedelődzködés (gatyázás) után 10:00-kor.
 • Most jön a dolog érdemi része, tekerünk kb. 65 kilométert, mely összességében kb. 900 méter emelkedőt tartalmaz. Nagyon szép, kevéssé forgalmas úton megyünk, de számítsatok arra, hogy néhol akár sáros, nehéz is lehet a terep valamiféle erdei úton, továbbá lesz egy kis makadám és persze becsületes aszfalt is. Nem kell megijedni, mindenki fogja bírni, mert NEM ROHANUNK, és MEGVÁRJUK EGYMÁST. Aki szenved az esetleges tötyögéstől, jobb ha most nem tart velünk.
 • Ez értelemszerűen körtúra lesz, hiszen vissza kell menni az autókért Tatára a parkolóba. Budapest felé, este fél héttől, minden fél órában van vonat, melyen a kerékpárokat is lehet szállítani.

További részletek:

 • Aki vonattal jön, a Déli pályaudvarról induljon a 8:20-as vonattal. A teljes árú jegy csak oda 1,490.- Ft, a 26 év alattiaknak 1,000.- Ft. A kerékpárért 375.- forintot kell fizetni. Természetesen visszafelé ismét ennyibe kerül a jegy.
 • Enni és innivalóról mindenki maga gondoskodik. Kávézó, krimó van az út mentén.
 • Működő lámpa feltétlenül kell, sőt ha van fejlámpátok, azt is hozzátok. A túra végére nagy valószínűséggel besötétedik. Ezzel nincs semmi gond, ha van normális világítás.
 • Ha van tartalék kerékpárbelsőd azt is hozd, ragasztóról gondoskodunk. Ha lehet, ne totálkáros bringával gyere!
 • Minél többen megyünk, annál viccesebb egy biciklitúra, nyugodtan hívjatok ismerősöket, barátokat.
 • Ha esik az eső, akkor is megyünk, legalább lesz mire emlékezni. Különben is, senki nincs cukorból.
 • Mindeni a saját felelősségére vesz részt a kiránduláson.
 • Ha ide kattintasz, letöltheted a túra trackjét gdb formátumban, amit a Google Earth programmal megnyitva, a StreetViewval pontosan megnézheted, merre fogunk menni.

Egyéb információk:

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.