Press "Enter" to skip to content

Életem gyöngye – az ELTE parkjában

Mától kezdve már nem csak a Papnövelde u. 2. udvarában látható Budapesten egy méretes drótszobor, hanem az ELTE lágymányosi kampusza előtti parkban is. Cikka és Vili sokhetes ügyködése eredményeként született „Életem gyöngye” című alkotás leleplezésére ma délelőtt került sor meglehetősen előkelő környezetben és társaságban.

A 2022-es év Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét nyitó eseménye egyben a HPV megelőzéséről szóló országos kampány megnyitója volt. A kilenc éve indult Mályvavirág Alapítvány megrendelésére, az életről, vesztességekről és emlékezésről szóló szobor avatása jó lehetőséget kínált a program népszerűsítésére.

Az ELTE szerepe nem véletlen, hiszen fontos, hogy az egyetem diákjai, oktatói egy az Alapítvánnyal kötött megállapodás keretében előadásokon, szűrési programokon vehetnek részt, kiadványokkal tájékoztathatják a potenciális érintetteket.

Pár szót a szoborról. A létrehozási technikája hasonló a nálunk felállított „testvérével”, és persze abban is hasonlítanak, hogy mindkettőnek köze van a gyógyászathoz, az egészséghez. A miénk közvetlenül a gyógyszerészetet szimbolizálja, az ELTE-nél levő kicsit összetettebb. Egyik kezével egy mályvavirágot emel a magasba, az erős, szép és kitartó nő jelképét, másik tenyere a méhén pihen egy szirom nélküli virággal. A lehullott szirmok a szobor lábánál apró mécsestartókként szolgálnak megemlékezésként azokra, akiket elveszítettünk.

Sajnos Karcsi bácsit mellőzni kellett a megnyitón, ezért az ELTE honlapjáról letöltött egy-két képet mellékelek, illetve Ágó felvette a rozzant Ozmónkkal az esemény néhány részletét, melyet alább lehet megtekinteni. Szerepel benne a Band Of StreetS nevű pécsi fúvószenekar, valamint Mészáros Árpád Zsolt és Piros Krisztina az Életem Gyöngye, te legyél az első! című dallal, melyet az Alapítványnak készítettek.

És itt még nincs vége.

A programban (egyelőre) mintegy 200 település vesz részt, ha igaz mindegyik kap egy már megszokottan méretes, köztérre tervezett mályvavirágot. Hét már elkészült. Még legalább 193 hátra van? Te jó Élet, mi lesz itt?!

A fotók forrása az ELTE honlapja.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük