Press "Enter" to skip to content

Gondolatok a JPA gáláról

Már jócskán lezajlott a “Janus hangjai” pályázat eredményhirdetését követő gálaest, megkockáztatom, hogy közzéteszek az ott készült felvételeink közül egy-kettőt.

Nagyon izgalmas dolog valami új útra lépni, kipróbálni magunkat egy olyan területen, ahol addig nem, vagy csak részben fordultunk meg. Ilyen volt ez a közvetítés, illetve felvétel.

A gálaest közvetítésében a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy Tibi elvállalta a teljes hangosítást úgy, hogy a Kastély internetcsatlakozásán és egy kábelen kívül semmit nem használtunk fel, mindet mi vittünk magunkkal. Érdekességként körvonalazom, hogy miről is volt szó.

Hét produkciót kellett hangosítani, online közvetíteni, majd újra szerkesztve a YT-on publikálni.

Tibi felvette mindegyik szereplő társasággal a kapcsolatot, és abszolút pontosan rögzítette, kinek, milyen igénye van. Milyen hangszereken játszanak, hányan énekelnek, kell-e külön mikrofon valakinek, stb. Az eredmény egy táblázat lett, melyet még az esemény előtt a “Zsólya-gyerekekkel” pontosan kidolgoztak és összesítettek: Milyen eszköztárra (mikrofonok, keverő(k), hangszórók, kábelek, áramforrás meg nem tudom én mik kellenek, és ezeket a helyszínen, a természetesen előre megadott műsor szerint hogy kell összeállítani, és a számok között átszerelni.

Azt, hogy a videók készítéséhez mire és, hogy volt szükség, azt nem írom le, mert nem volt benne a korábbiakhoz képest semmi rendhagyó, illetve csak annyi, hogy itt használtuk először az ATEM Extreme-t.

A Gödöllőre érkezésünktől a kezdésig három óra állt a rendelkezésünkre. Ezalatt fel kellett szerelni a teljes hang- és kamerarendszert, és végig kellett próbálni minden közreműködővel a tervezett beállításokat. Na, ez nagyon kemény volt. Csodálom a Zsólya-család (Tibi, Máté, Gergő és Viki) hidegvérét, hogy minden produkció tervezett beállítását a kábelezés, szerelés után még le is tesztelték.

Persze néhány dologba beleszaladtunk. A nagyon szűkre szabott idő miatt az előadás kezdete előtt az egyik legfontosabb, a keverő és az ATEM közötti kapcsolatot nem teszteltük (mert az úgyis mindig szokott működni), és szomorúan konstatáltuk, hogy a szükségesnél eggyel kevesebb operatőrünk van.

Nem húzom az időt. A gála sikeresen lezajlott, az online adás is megtörtént, néhány produkciót itt is megmutatunk.

Bogányi Gergely most nem a híres zongoráján játszott, de azt hiszem az alábbi előadásból érthető, hogy az ő darabja kapta a zsűri különdíját:

Moldvai Márk főleg filmekhez készít zenét a stúdiójában, ezt a feladatot is a saját stílusában oldotta meg. Az elhangzott művet Zsédenyi Adriennel mindössze ketten vették fel, és úgy hozták el a gálára, hogy hiányzott belőle Zséda egyik szólama, és azok a hangszerek, amelyeket Márk élőben szólaltatott meg. (Na, itt is trükközhettek egy kicsit Tibiék, mert ugye a hangszereken kívül még egy laptopot is be kellet vonni az adásba.) És az eredmény:

Érdekes eleme volt a gálaestnek két élőzenés, táncos produkció, melyek a szervezők/előadók kérésére nem lettek publikálva. Kár, mert nagyon érdekesek voltak, főleg ebben a környezetben.

A “Janus hangjai” pályázatra pontosan 132 produkció érkezett, melyek fogadását, adminisztrálását, e sorok írója végezte. Természetesen mind az eredményhirdetéskor, mind a gálán szó esett ennek a hatalmas anyagnak az értékéről, és egy picit sajnáljuk, hogy a közönségszavazásra bocsájtott 10 számon kívül, ezek nem kerültek (úgy tudjuk) a nyilvánosság elé.


Talán még arra is érdemes emlékezni, hogy nagyon jó hangulatú volt az esemény. A fellépő művészek, a Kastély vezetői és személyzete rendkívül barátságosak voltak, a vendéglátás a Királyi Kastélyhoz illő volt. Jó volt személyesen találkozni a Janus Pannonius Alapítvány munkatársaival, a zsűri Magyarországon tartózkodó tagjaival, akikkel a beérkezett művek rendezése, zsűrire előkészítése, zsűrizése, stb. folyamán személyesen nem találkoztunk. (C-19, Zoom, stb.)

Végül szeretném felsorolni azokat, akik (közülünk) nagyon sokat tettek ezért az eseményért, és ismételten megköszönöm a lelkes részvételüket, segítségüket:

  • Jeney Attila, Anna, Juda végezték a beérkezett anyagok előkészítését a zsűri számára, szervezték a közönségszavazást összeállították a videó közvetítés elemeit, kameráztak szerkesztettek.
  • Zsólya Tibi, Máté, Gergő és Viki a teljes hangrendszert előkészítette, menedzselte, és gondoskodtak a felszerelés és a stábunk szállításáról.
  • Halász Lajos készítette a videóösszefoglalót, az egyik kamera mögött állt, és kiosztott mindnyájunkat, hogy mire figyeljünk az operatőrködés során.
  • Vajda Ágó mindig ott volt, ahol éppen elakadt a dolog, ha kellett átállította a gazdátlan kamerát… Azt szeretjük benne, hogy átlátja az egész rendszert, bárhol be tud érdemben avatkozni.

Végül nem maradhatnak ki Tihanyi Karcsi SPM szokásosan kiváló képei:

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.