Press "Enter" to skip to content

Lánczos Kornél élete és munkássága

Lánczos Kornél Budapesten hunyt el 45 évvel ezelőtt, 1974.június 25-én. Részben az évforduló alkalmából, illetve dr. Komzsik Lajos egy évvel korábbi, a végeselemes módszerről szóló előadása folytatásaként újabb előadásra került sor a klubban, melynek témája Lánczos Kornél élete és munkássága volt.

Az előadó szerint a világ legszélesebb körben alkalmazott numerikus megoldásának megalkotója Magyarországon sokkal több figyelmet érdemelne, mert amíg külföldön az Ír Tudományos Akadémia rendes tagja, a Trinity College díszdoktora, az Amerikai Matematikai Társaság Chauvenet-díjazottja, addig itthoni elismertségét az Eötvös Fizikai Társaság Tiszteletbeli tagsága jelenti, illetve az, hogy a Lánczos Kornél Gimnáziumot róla nevezték el.

Az előadó (a hallgatóságra való tekintettel elég empatikusan) bemutatta a ma már minden végeselemes módszert alkalmazó szoftverben implementált Lánczos-módszer matematikai hátterét, és annak gyakorlati alkalmazását a többmilliós nagyságrendű mátrixokkal leírt komplex rendszerek (repülőgépek, autók, űreszközök) viselkedésének modellezésére.

Az előadás videója:

Az alábbi lista egy index, ha valaki csak az egyes részletekre kíváncsi, egy kattintással kiválaszthatja:

Az alábbi galéria fotóit Tihanyi Karcsi barátunknak köszönjük:

 

7 hozzászólás

 1. Lajos Lajos 2019.07.21.

  Kedves Attila,
  Orulok, hogy a tavalyi mernoki beszelgetes utan erre az alkalmazott matematikai temara is rendeztel egy esemenyt. Remelem a klub tagjai es tamogatoi talalnak valami erteket az eloadas anyagaban. Koszonom a rendezesbe es a weboldalba beletett rengeteg munkadat. Sok sikert kivanok a klub jovobeni munkajahoz.
  Komzsik Lajos

  • Jeney Attila Jeney Attila 2019.07.22.

   Kedves Lajos,
   Nekünk van köszönni valónk, különösen a bizalomért, hogy bátor voltál a matematikai háttérre is egy picit rávilágítani. Nagyon remélem – ha megérjük – akkor jövőre is vendégül láthatunk, hogy a jóvoltodból megint egy kicsit többet láthassunk a világból. Na és talán mintát vehetnénk végre a politikai látásodból! (Persze azon sem csodálkoznék, ha a politika helyett megint valami mást találnál ki. Szerencsére ezek Nálad konvertálhatók, a választék nagy :-)
   Üdvözöllek, J. Attila

 2. Varga János Varga János 2019.12.02.

  Varga János székesfehérvári fizikatanár vagyok. Véletlenül bukkantam Komzsik Lajos előadására (Lánczos Kornél élete és munkássága), amit rendkívül érdekesnek találtam, különösen amiatt, hogy Lánczos bizonyos eredményének alkalmazója, kutatója, továbbfejlesztőjeként igen autentikus személyként, ugyanakkor közérthetően beszélt LÁNCZOS KORNÉL munkásságáról, rávilágítva, hogy a magyar tudománytörténetben a mai napig nem foglalta el az őt megillető helyet. Szülővárosában sem ápolják méltóan emlékét, annak ellenére, hogy utca és Gimnázium viseli a nevét, és egy emléktábla is van róla, de semmi más. A Ciszter Gimnáziumban (2 éve jártam végig a folyosókat) még a neve sincs megemlítve (!), mint az iskola híres diákja. A Megyei Könyvtár képtelen volt 1 pld-t megvásárolni 60 $-ért Barbara Gellai: The Intrinsic Nature of Things (LK élete és munkássága) c. könyvből. A 2012 évi, Székesfehérváron rendezett 56. ORSZÁGOS FIZIKATANÁRI ANKÉT és Eszközbemutató  résztvevőinek a város polgármesteréhez írt (általam fogalmazott), LÁNCZOS KORNÉL EMLÉKSZOBA létrehozását szorgalmazó javaslata is süket fülekre talált. A Lánczos-kultusz terjesztőjeként magam is írtam cikket  Lánczos munkásságáról (120 évvel ezelőtt született LÁNCZOS KORNÉL, FIZIKAI SZEMLE 2013/3 március 139-142 o.), adtam interjút a helyi Vörösmarty Rádióban (lásd a honlapomat: http://www.picaso.hu/interjuk), illetve szerepeltem a Kossut Rádió EINSTEIN elfeledett magyar segítői c. a beszélgetésben, Kossuth Rádió, Forrai Mária interjúja, 2014-04-27. (a beszélgetés a hivatkozott honlapon szintén elérhető). A helyi zsidó közösség sem aktivizálja magát ebben az ügyben, pedig vezetőjükkel több ízben beszélgettem erről. Pedig rengeteg tennivaló lenne ez ügyben. Pl. a Manchester-i egyetem Matematika tanszékén őriznek több filmfelvételt, aminek minimum feliratozott változatát el kellene készíteni, le kellene fordítani Gellai Barbara hivatkozott könyvét, de még Lánczos könyvei között is van olyan, amely aktuális, és nem jelent meg magyar nyelven. A Megyeház téren szinte kínálja magát egy kis tér -éppen a szemben lévő ház falán lévő Emléktáblájával szemben- egy egész alakos Lánczos szobor felállítására. De erre úgy látszik nincs pénzügyi forrás, vagy talán inkább csak az akarat hiányzik egy olyan vezetésből, amely az elmúlt években több politikus szobrot is képes volt felállíttatni a városban. Az általam tisztelt Klebelsberg Kunónak pl. már 4 szobra van Székesfehérváron (egy egész alakos éppen a Ciszter Gimnázium feljárati lépcsőjén, ahova Lánczos is járt) ami talán kissé túlzásnak mondható akkor, amikor egy Nobel-díjas kategóriájú tudósnak egy sincs. Csak bizakodni lehet abban, hogy ilyen szintű előadások talán egy autentikus városi személy figyelmét is ráirányítják ezen óriási hiányosság megszüntetésére.
  Végezetül szeretném kérni, hogy küldjék el Komzsik Lajos email címét, mert feltétlenül szeretnék kapcsolatba lépni vele, mivel hamarosan elkezdem a Lánczos-Einstein levelezés feldolgozását, ami nemsokára a rendelkezésemre fog állni.
  Üdvözlettel, Varga János mérnöktanár, amatőr tudománytörténész
  vargaj.szfv@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük