Press "Enter" to skip to content

Kemencetakarítás

A Klubnak otthont adó Papnövelde utca 2. egyik érdekessége az 1700-as évekből származó kenyérsütő kemence, mely a ház Cukor utca felőli pincéjében található. A hatalmas téglaépítmény nyilvánvalóan üzemi célokat szolgálhatott, alátámasztva azt az elméletet, mely szerint fogadóként is használhatták valamikor a XVIII. században itt található épületet.

A kemence ma természetesen használhatatlan, hiszen kéménye sincsen. Feltehetően Hild József javaslatára nem bontották el az 1841-es építkezés során, de az üzemeltetését már nem biztosították. Nem tudjuk, hogy a pincerekeszeket ki és mikor építette, mindenesetre ők is tiszteletben tartották a fura építményt – itt pár méter hosszan megszakad a tárolók sora.

A KÖN rendezvényén sok vendégnek megmutattuk a kemencét, elmeséltük nekik a furcsa történetet a nagy pesti árvízzel kapcsolatban, és meglepődve tapasztaltuk az érdeklődést. Talán az sem csoda, hogy a híre valahogy (vagy inkább Székács István barátunkon keresztül) eljutott Domján Manóhoz és Baglyas Gyurihoz a Budapest Beyond Sightseeing megalapítóihoz. Manó és Gyuri elhatározták, hogy a méltatlanul elhanyagolt kemencét kitakarítják, és a házat felveszik a belvárosi barangolásuk során meglátogatandó épületek listájára.

Hogy mennyire komolyan gondolták, azt bizonyítja, hogy egy október végi délelőttön megjelentek a házban, és Székács Pisti, Csík Ida és e sorok írójának szelíd közreműködésével megszabadították a kicsit furcsa, nyolcszögletű építményt kívül-belül a kosztól és a lomoktól. A Társasház egyébként a következő közgyűlésen hozzájárult ahhoz, hogy a Budapest Beyond vendégei a városnézés során megnézhessék a kemencét, és természetesen megismerkedhessenek az épülettel, a patika történetével.

[box]Örülünk a kapcsolatnak, hiszen pont arról szól, amit az A.O.K. kitalálói képviselnek: a jó, tartalmas kapcsolatokról, az értékek megőrzéséről és továbbadásáról…[/box]

Néhány kép az akcióról:

[svgallery name=”2011_10_26_kemence_takaritas”]

3 hozzászólás

 1. szekacspista szekacspista 2011.10.30.

  Attila, kösz a fotókat! A “címlapkép” szerintem telitalálat :) nekem is ez tetszett a legjobban. Engedelmeddel kicsit olvasószerkesztettem a szöveget. Üdv: István

  Ui: A takarítás majd szépen folytatódjék tovább ebben a kultúrtörténetileg jelentős pincében – szelíd közreműködésemet továbbra is felajánlom.

  • admin admin 2011.10.30.

   Köszi István, jót tett az átszerkesztés, további, közreműködésedet pedig előre köszönjük… A.

   • Székács István Székács István 2011.10.31.

    “további közreműködésedet”… :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.