Press "Enter" to skip to content

Az Albinoni Kamarazenekar olasz barokk műsora

A BLV kulturális pályázatán elnyert összeg egy részét az Albinoni Kamarazenekar vendégül látására kívántuk fordítani. Zsigmond Balassával – az együttes alapító vezetőjével – a klub mérete miatt 5-6 zenész meghívását terveztük, de sok minden beleszólt. A kis tér a pandémia miatt, a hideg a zenészek és a hangszerek miatt nem felet meg, ezért erre az alkalomra “átköltöztünk” a Semmelweis utca 4-be, az “S4-be”, és hogy mégis legyen értelme a közösségünk számára, elhatároztuk, hogy felvesszük a koncertet.

A korlátozások miatt természetesen nézők, hallgatók nem lehettek jelen, a terem nem volt berendezve, egy korábbi kiállítás képeinek nyomai éktelenkedtek a falakon.

A “vállalkozás” rendhagyó volt, ilyen felvételt még nem csináltunk, ki kellett találni, hogy adjuk át az est hangulatát a nem ideális körülmények ellenére azoknak, akik nem lehettek itt. A hallgatóság hiánya miatt inkább próba jellegű lett az esemény annak előnyeivel és negatívumaival. A legpozitívabb talán az volt, hogy kísérletezhettünk: Hová tegyük a kamerákat, a hangot hogy rögzítsük, stb. A zenészek – úgy gondoljuk – oldottak voltak, átadták magukat a muzsikának, nem velünk és nem a közönséggel (illetve a hiányával) foglalkoztak.

Köszönjük, hogy itt lehettünk, jó volt közelről látni, hallani egy zenekart. Köszönjük a BLV támogatását, köszönjük, hogy a Háló Kulturális Központ rendelkezésünkre bocsájtotta a helyiséget, a muzsikusoknak a szép zenét, végül Zsigmond Balassa karmester úrnak a barátságát, közreműködését.

Az “eredményt” alább láthatjátok, hallhatjátok. Azoknak, akiktől idegen ez a műfaj ide másolok egy rövid kis részletet, ezt kötelező megnézni, meghallgatni!

Na, és lássuk a műsort!

Ludwig van Beethoven: Variationen

Ludwig van Beethoven: Dimmi ben mio che m’ami – arietta
Énekszóló: Béres Timea, zongora: Srajber Zsolt

Antonio Vivaldi: d-moll concerto két oboára RV535
oboaszóló: Hadady László és Sándor Ádám

G. Fr. Händel: Ombra mai fu – ária a Xerxes c. operából
Énekszóló: Hajdú Diána – zenekari kísérettel

Antonio Vivaldi: Domine Deus – ária a Gloria-ból
Énekszóló: Béres Timea, oboaszóló: Hadady László

Tomaso Albinoni: F-dúr concerto két oboára
Oboaszóló: Hadady László és Sándor Ádám

J. S. Bach: Erbarme dich, mein Gott – ária a Máté passióból
Énekszóló: Hajdú Diána, hegedűszóló: Vincze Zsuzsanna

Alessandro Marcello: d-moll oboaverseny – szólista: Hadady László
Szóló continuo: Kaposvári Tamás – gordonka, Sáska Gábor – fagott,
és Srajber Zsolt – csembaló

Tihanyi Karcsi fényképei:

Sopronfalvi Ildikó fényképei:


Na és azért, hogy tanulság is legyen benne, ide írom, hogy legközelebb – ha lesz – mire kell vigyáznunk:

 • Nagyon fontos, hogy minden kamera mellett olyan személy álljon, aki motivált, folyamatosan keresi a jó beállításokat. (Az Ozmót nem kezelte senki,  nem elég, hogy fixre fel volt téve egy oszlopra!)
 • Ha egy kamera előtt valami akadály van (valakinek a feje, stb.) harag és neheztelés nélkül tegyük odébb az állványt.
 • Az OM4 beállítása nem volt jó, pacások lettek a képei.
 • Sajnos a Judával készített állvány nem lett jó, újra kell gondolni, szükség van rá, hogy stabil képet produkáljunk.
 • A kamerák beállítását egységesíteni kell: fehéregyensúly, felbontás, stb.
 • A konferálást mindig az egyik kamerával szemben kell megejteni. Azt hiszem jó ötlet volt, hogy mindig máshonnan vettük fel. Figyelni kell, hogy a bemutatott szólisták lehetőleg látszanak a felvételen.
 • Nem tudom, hogy kellenek-e beszerkesztett, kiegészítő képek például az elhangzó mű zeneszerzőjéről vagy arckép(ek) a szólót játszó előadókról?
 • A háttér nagyon gáz volt, de erről most nem tehettünk. Arra azért figyelni kell, hogy a környezet része a látványnak. (A Háló rollupja nem túl elegáns, ami persze nem a mi ügyünk.)
 • Figyelni kell, hogy a képek esztétikusak legyenek: a zenészek ne takarják egymást, befelé nézzenek (a konferálásnál kiváltképp), rendesen kitöltsék a teret, aranymetszés, figyelni a háttérre, kifuserálni ha lehet, ami nem oda való (egymásba tett székek, kamerázó személyek…)
 • Ágó igyekezete, hogy a hangszerek részleteit mutassa jó volt, érdemes finomítani.
 • A hang végül Tibi mp3-as felvételének a felerősítésével került a videóra. Lehetőséget kell adni Tibinek a hang beállítására akkor is, ha kicsit szöszmögős a dolog. Végül is ez a lényege az ügynek.
 • Ha énekszóló is van, azt külön be kell állítani. Illetve ki kell találni a “kezelését”, hogy rendesen illeszkedjen a zenekar hangerejéhez.
 • A Philips felvevő eredménye használhatatlan lett, remélem csak a rossz beállítás miatt.
 • A kamerásoknak illetve a “személyzetnek” nem szabad látszani a felvételen. Ezen azért valamelyest lehet korrigálni a szerkesztéskor. De ezt már írtam.
 • Jó lenne kitalálni, hogy milyen vágóképekkel dobhatnánk fel egy ilyen anyagot. Félretett hangszerek, nádak, valami virág, stb. Karcsi Bácsi? Ötlet?
 • A vágás külön ügy. Balassa instrukciói kellenének hozzá. A vágóprogramban “multikamera” beállítást használunk, ami azt jelenti, hogy a képernyőn mind a négy kamera képe látszik, és akár frame/ütem pontosan be lehet állítani a kameraváltást.
 • Persze csak akkor tudunk váltani, ha van mire. Sajnos (tudtommal) nem tudjuk megoldani, hogy négy kamera képét egyszerre lássa a felvétel vezetője (max kettőjét), és instruálja az operatőröket. Ezen talán úgy tudunk segíteni, hogy a két Canon veszi mindig a szólót játszó zenészeket, a másik kettő meg mondjuk nagyobb kivágásban a zenekart, vagy mozog. Ezen még dolgozni kell.
 • A meghajlásra, tapsra is ki kéne még találni valami protokollt, hogy jól nézzen ki.
Hát, most ennyi jutott az eszembe…

A felvételt készítették:

Jeney Attila, Sopronfalvi Ildikó, Vajda Ágó, Tihanyi Karcsi, Zsólya Gergő, Zsólya Tibi

 

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.