Press "Enter" to skip to content

Szoboravató – Eskulap

Kelemen Ilona Cikka régi barátunk, jól ismerjük a (látszólag csak) drótból készült szobrait, hiszen a klubban több kiállításon is szerepeltek. Barátságunk most szárba szökkent, nem is akármekkorába. Cikka megajándékozott bennünket (a barátait, a klubot és a Ráth-házat is) egy kifejezetten nekünk készült alkotással. Márpedig ha művészeti alkotásról van szó, akkor Mikus Vilmos barátunk nem hagyható ki, ő lett a megrendelő. A kívánalmak a 19. századi patikák világába vezetnek, hiszen egy nagyon elegáns gyógyszertár működött az épületben vagy 140 évig. (Közben felköltözött a Kiscellibe…) Szóval a korabeli patikák a megjelenésükkel meglepték a belépőt, nem csak a gyógyítás, a közösség terei voltak. Tehát a szobornak a hajdani patikára kellett utalnia úgy hogy meglepő legyen, és valahol a közösség is szerepeljen benne.

Cikka elég jól megküzdött a feladattal. Az eleganciát a csinos hölgy, a gyógyszerészetet a kígyó, a meglepetést a robusztus megjelenés, a közösséget talán a megnyitón megjelentek száma mutatja az utaláson kívül az Arany Oroszlán Klubra és a Pesti Szabad Szalonra melyek a szintén méretes alapzatra vannak vésve.

Kelemen Ilona Szécsiszigeten él és alkot az Andrássy-Szapáry kastély és a híres bivalyrezervátum között a Kerka partján. A projekt (számunkra) első része a lényegében kész szobor hazaszállítás volt. Ezt követték az utolsó simítások, és a megnyitó előkészületei.

Az avatásra szombat délután négy órakor került sor. A szépszámú érdeklődőt Mikus Vilmos üdvözölte, majd Cikka bemutatása, bemutatkozása következett az ilyenkor szokásos kérdésekkel. A válaszokat ide kattintva érdemes elolvasni, a fő változás az, hogy a legnehezebb szobor már nem 40 kg, hanem vagy 70. Aki nem hiszi, próbálja megemelni!

Ezt követően AOKE elnöke (e sorok írója) néhány mondatban bemutatta a helyszínt, annak nevezetességeit, kiemelve a patika jelentőségét, amit azzal is próbálunk hangsúlyozni, hogy az Egyesület is a gyógyszertár nevét viseli. Már most emlékeztetünk arra, hogy szeptember 20-21-én a 2020-as KÖN alkalmával megnyitjuk a házat, és minden fontos dolgot elmondunk az épületről, a hajdani gyógyszertárról, a műemlék kemencéről, és persze Cikkáról is.

Varga Zoltán csembalón kísérte Kókai János blockflöte játékát egy kis, mini koncert erejéig, a még mindig eltakart szobor előtt.

A művet végül Móray Gábor filmrendező a kislánya „segítségével” leplezte le, miközben méltatta Ilona alig három éves munkásságát, kilátásba helyezve egy nagyívű pálya lehetőségét, melynek biztosítéka az, hogy az alkotó örömet akar okozni a női szépség, kiemelésével. Cikka szobrainak erős belső váza, az áthatolhatóságból adódó könnyedség, harmónia ambivalenciája teszi különlegessé, az alkotásokat. További jó munkát kívánt az alkotónak, és sok örömet a ház lakóinak.

Az avatás utolsó, hivatalos részében Surányi András, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke a mitológiai háttérről beszélt, kezdve a kígyó ellentmondásos jelenlététől már a Gilgames eposzban, az egyiptomi kultúrában, a Tórában. Az állandó kérdés, barát vagy ellenség?

A hivatalos részt követően még sokáig beszélgettek a vendégek, a jó hangulatról némi bor gondoskodott (Mikus-féle), egy kis harapnivalóval -amit Cikka családja készített nagy szeretettel.

Az alábbi galériát a képeket felajánló vendégeinknek köszönjük:

 

 

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük