Press "Enter" to skip to content

KÖN 2019. a Ráth-házban

Egy év kihagyással, 2019-ben ismét részt veszünk a Kulturális Örökségi Napokon, melyre idén szeptember 21-22-én kerül sor. (Idén viszont nem folytatjuk az Ars Sacra keretében István Atya sorozatát, mert a Petőfi téri Istenszülő elhunyta Nagyboldogasszony-székesegyház felújítási munkálatai miatt nem szeretnénk tovább terhelni.)

A KÖN idei mottója „A szórakoztatás háza, a szórakoztatás helyei” lesz. Nem lehetetlen ehhez kapcsolódnunk, hiszen az épületben egykor működő gyógyszertár – az akkori felfogás szerint – kifejezetten közösségi helyként is funkcionált. A korabeli patikákat egyfajta misztikum övezte. A cél az volt, hogy a berendezés lenyűgözze, csodálatba, ámulatba ejtse a betérőt, akik a város legszebb enteriőrjeivel találkozhattak a patikákban (és a cukrászdákban). Nem csak a gyógyászatról, tehát a társadalmi élet színteréről is szó volt… További érdeklődésre tarthat számot a leghíresebb patikatulajdonosok szakmai és társadalmi szerepe, amire szintén ki fogunk térni.

Természetesen sor kerül az épület műemléki bemutatására is, a műemlék kemencét külön kiemelve. Ha szerencsénk lesz, akkor a Hatvani Múzeumtól addigra megkapjuk (kölcsönbe vagy örökbe) az ígért korabeli pékeszközöket. Szitát, vetőlapátot, dagasztóteknőt, stb.

Ha lesz rá idő, beszélnénk a környék nevezetességeiről, eseményekről, híres emberekről, a város bennünket is érintő fejlődéséről a Budapesti Városvédő EgyesületBudapest könyvek sorozatának néhány kiadványa kapcsán. Az esemény természetesen díjmentes, ám szeretnénk a BVE-t támogatni a kiadványaik árusításával.

Természetesen idén sem marad el a vendéglátás, a hagyományos forralt bor – Kürti Attila jóvoltából.

Akit érdekel, megtekintheti a pinceklubban Kelemen Ilona drótszobrait és Roberto Fabro acélszobrait a Pesti Szabad Szalon kiállítása keretében.

Az eseményre nem kötelező regisztrálni, ám megköszönjük, ha az alábbi linkek egyikére kattintva jelzi, hogy szombaton vagy vasárnap szeretne részt venni az eseményen:

Minden érdeklődőt lelkesen várunk látogatóként, rendezőként, idegenvezetőként, barátként, egyaránt!

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük