Press "Enter" to skip to content

Bányavirág – ELTEátrum Társulat

Az ELTE hallgatói alkotta ELTEátrum Társulatát láttuk vendégül, akik Székely Csaba drámatrilógiájának (Bányavirág, Bányavakság, Bányavíz)  első darabját, illetve annak átdolgozott változatát adták elő.

Őszintén szólva elég meredek gondolatnak tűnt a pinceklub – díszletként – szinte változatlan alkalmazása. (Te jó Isten, annyi piásüveg összegyűlt, hogy kapásból alkalmas egy alkoholista környezet prezentálására…)

A lényeg, hogy egy meglehetősen kiforrott előadást láttunk, sőt e sorok írója egyszerre kettőt is, hiszen a nézők létszámára tekintettel 18 és 20 órakor is volt egy-egy előadás.

A Bányavirág egy székely faluban játszódik, ahol a megélhetést biztosító bánya megszűnt, az ott lakók reménytelen helyzetüket jórészt ivászattal igyekeznek elviselhetővé tenni. Ilyen esetekben fontos hangsúlyt kapnak az érzelmek, a kapcsolatok, a nem mindig értelmes tenni akarás, a kötelességtudat, a megoldás kétségbeesett keresése.

A figyelmet, a feszültséget a nyomorúság és a (morbid) humor paradoxona tartja fenn az előadás során, mely egy laptopon lejátszott, jópofa videóval zárul ami visszazökkent a világunkba, illetve kiegyensúlyozott nyugodt, elfogadó stílusával talán éppen a perspektívát jelenti.


Írta: Székely Csaba
Átdolgozta és rendezte: Kertész Ákos
Előadta: ELTEátrum Társulat

Szereposztás:

Iván, a fiú – Görgényi Levente
Mihály, orvos – Tóth Péter
Ilonka, Iván féltestvére – Dunai Csilla
Irma, Illés felesége – Bevíz Sára
Illés, Iván szomszédja – Mató János

Az előadást lezáró videó a Társulat közös munkája
Bevezető zene: részlet David Bowie Lazarus című számából

A két előadást videóra rögzítettük és egy kicsit ügyetlenül (az óra 6, hol 8 órát mutat, stb.) összefésültük. Abban meg csak reménykedünk, hogy a David Bowie szám miatt a YT nem radírozza le a szerveréről…

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük