Press "Enter" to skip to content

Ars Sacra megnyitó és KÖN a hétvégén!

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik jelenlétükkel megtiszteltek bennünket ezen a két napon, illetve az ikonkiállítás pénteki megnyitóján. Dr. Magyar István atya előadást tartott az ikonok szakrális szerepéről, majd konkrétan beszélt a Szent György Nagyvértanú szerb ortodox templomból, a Budapesti Nagyboldogasszony székesegyházból és Vári Zsuzsannától származó alkotásokról:


Az előadást követően szakrális verseket hallhattunk B. Tóth Klára,  Német “Nyiba” Sándor, Dr. Werner György, Dr. Mezei Klára és Nyíri Erzsébet előadásában:

A klub egységes megjelenése érdekében a képeket lecseréltük egy mini fotókiállítás keretében a Szerb utcai szerb templomban, és a Petőfi téri ortodox székesegyházban készült képekre, a hangulatteremtő zenét ​Füvessy Bence állította össze.

Néhány adat, apróság, tanulság:

 • A hétvégén körülbelül 200-220 vendég látogatta meg a házat, ami egyezik a korábbi látogatottsággal.
 • A szombati esős idő miatt levonultunk az előadásokkal a kemencetérbe, ami jó ötlet volt, vasárnap a jó idő ellenére is itt tartottuk az előadásokat.
 • Jó ötlet volt a forralt bor, illetve az, hogy egy külön helyen, a kemence mögött szolgáltuk fel. Ezzel nem zavartuk az ikonkiállítás atmoszféráját.
 • Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek a fényképekért, különösen Müller Évának, akinek a fotói itt láthatók, és  aki ráadásul a BVE-t képviselte a megnyitón.
 • Sajnáljuk, hogy Viktória nem tudta vállalni a forralt bor készítését, őt nem lehet felülmúlni ebben a dologban :-)
 • Jó érzéssel tölt el bennünket, hogy sem a lakók részéről nem hangzott el kifogás a megnövekedett fogalmom miatt, ráadásul a vendégek is vigyáztak a képekre, abszolút tisztán és rendben hagyták el a terepet – ahogy eddig mindig.
 • Az ilyen összejövetelek nagyon fontos része, hogy a vendégek elmondják a tapasztalataikat, kiegészítik a hallottakat. Most az egyik ilyen észrevétel az volt, hogy egy fiatalember szépapja az Arany Oroszlán Patika bútorát alapul vetve terveztette meg, és készítette el az esztergomi gyógyszertárának a bútorzatát. (A címe persze elveszett, de kiderítem.)

Végül szeretnék köszönetet mondani az ikonokért és a bizalomért Zorán és István atyáknak valamint Vári Zsuzsannának.

J.A.

Az alábbi képeket Fecskovics Milán Marcellnek, Müller Évának, Vári Zsuzsának köszönjük:

[svgallery name=”2016_09_16_ars_s”]


Szeptember 17-én és 18-án a korábbi évekhez hasonlóan megnyitjuk a házat a KÖN alkalmából, ám az idén az Ars Sacra fesztiválra is neveztünk egy kis ikon kiállítással, melyet a Papnövelde u.2-ben rendezünk a pinceklubban.

A kiállítás megnyitójára már szeptember 16-án, pénteken 18 órakor sor kerül egy kis ünnepség keretében. Dr. Magyar István atya, a Petőfi téri Nagyboldogasszony templom parókusa, Mire tanítanak az ikonok? címmel tart egy kis előadást, majd ortodox egyházi kórusműveket és szakrális versek hallhatunk kortárs költőnők előadásában.

A szombaton és vasárnap párhuzamosan zajló KÖN rendezvény a korábbihoz nagyjából hasonló lesz. Beszélni fogunk az épületről, a patikáról, a pincében található műemlék kemencéről.

Reményünk szerint a két esemény nem fogja zavarni egymást, hanem inkább kiegészíti.

Mindenkit szeretettel várunk – és ez is már hagyomány – némi forralt borral az egyébként jó hideg pincében.

2 hozzászólás

 1. Galetzky Demeter Galetzky Demeter 2016.09.24.

  Szép és érdekes összeállítás, nagyon tetszett

 2. dr.Mezei Klára dr.Mezei Klára 2016.09.25.

  Köszönöm mindenkinek aki segített, nagy élmény volt nekem is látni, hogy az emberek szomjazzák az “ösvényt”ami átengedi a hitetleneket is. Nagy öröm volt az is, hogy többen érdeklődtek, mikor lehet a két Orthodox templomba ellátogatni, és még nagyobb öröm volt, hogy ma találkoztam is két kedves látogatóval, aki a kiállítást követően eljött a liturgiára.Tervezzük a folytatást, könyvbemutató, kölcsön kiállítás a Szentendrei Szerb Orthodox múzeumból, magyar szentek. Várunk mindenkit ezekre is amint ismert lesz az időpont Attila közzéteszi. Köszönjük a ház lakóinak is a türelmet!
  Paraszkeva

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.