Press "Enter" to skip to content

A Calderoni-legenda

Október 8-án (szerdán) 18 órakor az Arany Oroszlán Klubban előadást tart Bartha Lajos csillagászattörténész. A Tanár Úr – aki – temérdek írásban, cikkben népszerűsítette a csillagászatot, a csillagászat történetét most a híres Calderoni cégről fog beszélni, mely egy időben a közeli Calderoni házban a Váci u. és a Nyáry Pál utca sarkán álló Hild-épületben működött:

Pest-Buda, majd a gyorsan felnövekvő Budapest arculatának egyik jellegzetes és nevezetes színfoltja CALDERONI és TÁRSA Tanszer és műszer kereskedése. Az olasz származású Stefano Caldroni 1819-ben telepedett le Pesten – nevét hamarosan Hopp FerencCalderoni Istvánként írta -. jó üzleti érzékkel és alighanem némi műszaki-tudományos vonatkozású érdeklődéssel hamarosan felismerte lendületesen fejlődő város vagyonos osztályának és polgárságának igényét, és látszerész üzletet nyitott az a mai Vörösmarty-térnél.  Üzletének helyszíne ettől kezdve Pest város szívében, a Váci utca két vége közt működött, ami nem csak forgalmat, hanem bizonyos előkelőséget is adott. Kínálatát hamarosan bővítette: nagyítókat, hőmérőket, látcsöveket is árusított, ezzel hamarosan népszerűvé vált. Pártfogoltja, és üzlettársa, a morva származású Hopp Ferenc – aki 1866-tól végleg átvette a vállalkozást, de megtartotta a patinássá váló „Calderoni” cég-nevet -, és jól kiaknázva az 1870-es évek iskola reformját, gazdag tanszer raktárral bővítette a vállalatot. A Calderoni-Hopp Ferenc műszer és tanszer üzlet hírnevét öregbítette, hogy csak a leginkább megbízható külföldi cégektől szerezte be áruit, de saját műhellyel is rendelkezett, és egyre több magyar iparost vont be a taneszközök előállításába. A Calderoni üzletben a földgömböktől, térképektől, a fizikai és kémiai kísérleti eszközök, lepke- és ásvány-gyűjteményeken át a fényképezőgépig és csillagászati távcsőig minden eszköz a legjobb minőségben volt beszerezhető.  Jó kapcsolatot tartott fenn tekintélyes magyar tudósokkal, mérnökökkel, és ez nem csak reklámot jelentett, hanem újabb és újabb kelendő áruk beszerzésére is ötleteket adott. Bár a cég üzlet politikája az első világháború után némileg megváltozott, de világgazdasági válságot is kiheverve, 1944-ig virágzott.

Bartha Lajos

Minden érdeklődőt nagy-nagy szeretettel várunk!

Közben Lajos Bácsi megtartotta az előadást, melyről videó felvételt is készítettünk. A Tanár Úr alapossága, felkészültsége többet érdemelt volna, valahogy nem voltunk a helyzet magaslatán sem a hang, sem a kép tekintetében, de akik megnézik, meghallgatják nem fognak csalódni. Mindig különös élmény olyasvalakit hallgatni, aki nem csak a régmúlt dolgok részese volt, hanem további kutatásaival sok-sok évvel ezelőtti élményeit ki is egészíti, értelmezi. Az egyéni emlékezet és a professzionális történészi munka találkozásának voltunk tanúi.

Az előadás videója:

Néhány kép:

One Comment

  1. Jeney A. Jeney A. 2014.10.19.

    Az előadás videója és képei közben a cikk alá kerültek. A múltunk, környezetünk iránt érdeklődők figyelmébe ajánlom!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.