Press "Enter" to skip to content

KÖN – Kulturális Örökség Napjai

Mint korábbi írásunkban jeleztük, jelentkeztünk a KÖN budapesti rendezvénysorozatára, melyre a hétvégén, szeptember 16 és 18 között kerül sor. 16-án, pénteken tartják az országos megnyitó ünnepséget Székesfehérváron, melyre Egyeki Zsolttal meghívót kaptunk (az ő egyik társasházát, a Veres Pálné 28-at is megnyitják). Igyekszünk beszámolni a fehérvári történésekről…

A Társasházban tehát csak kétnapos lesz az esemény, leszámítva, hogy pénteken kitesszük a házra a zászlót, mely jelzi, hogy az épület részt vesz az eseményen. Szombaton és vasárnap várjuk a látogatókat délelőtt 10 és délután 16 óra között, a következő programokkal:

[box]Szombat (szeptember 17.):

Minden egész órában vezetést tartunk, melynek során elmondjuk az épületet történetét. Hogy nézett ki, és mire használták a barokk időkben? Ki építette újjá, és kinek a megbízásából, 1841-ben? Bemutatjuk a Szépítő Bizottmány dokumentumait. Bemutatjuk korabeli térképek segítségével az akkori környéket. Vajon mi maradt meg, mi nem? Hogy változtak például az utcanevek? Bemutatjuk a ház megmaradt barokk részeit a pincében és a földszinten, az árkád alatt, illetve klasszicista jellemzőket a lépcsőházban, az emeleteken.

Külön szeretnénk beszélni az épületben körülbelül 140 évig működő Arany Oroszlán Patika történetéről. Milyen gyógyszereket állítottak elő, hogy dolgozott a legutóbbi időben a személyzet, kik voltak a patika látogatói. Beszélni fogunk az éppen feltárás, restaurálás alatt álló berendezéséről, a muzeológusok erőfeszítéseiről. (Szombaton szakembereket is várunk, akik a Kiscelli Múzeum megbízásából fel fogják mérni a patika eredeti helyszínét, hogy a decemberi kiállításra grafikailag modellezzék a korábbi állapotot.)

[/box]

Nagy vendégséget nem fogunk csapni, de egy teára, kötetlen beszélgetésre a patika alatt található pinceklubban, vagy az udvaron, szeretettel látjuk a ház lakóit, és az érdeklődő vendégeket.

[box]Vasárnap (szeptember 18.):

A vasárnapi program lényegében megegyezik a szombati programmal, de a klubban élőzene is fogadja a látogatókat. Diabelli négykezest, Bachtól a Wohltempertierte Klavier-ból, Avalontól, illetve a Hillsongtól hallunk egy kis műsort barátaink, Szilágyi Feri, Tukács Orsi, Géczy Glória, Varga Márti és Juhász Noémi előadásában, amit külön szeretettel ajánlunk mindenki figyelmébe.

[/box]

Természetesen – mint a KÖN minden rendezvénye – ez is ingyenes. Nem fogunk senkit adományos ládával és egyebekkel frusztrálni, ennél sokkal fontosabbnak tartjuk a kapcsolatteremtést, a jó hangulatot.

Annak érdekében, hogy kulturáltan tudjuk fogadni a hétvégén a vendégeket, közös takarításra hívjuk az itt lakókat, beleértve az itt tanuló diákokat, albérlőket is. Kicseréljük a kiégett körtéket, és rendbe tesszük azokat a helyeket, ahová el fogjuk kalauzolni a vendégeket. Előre is köszönjük mindenkinek a közreműködést!

Jeney Attila

A KÖN országos megnyitóját 16-án Székesfehérváron tartották. Az eseményre nosztalgia szerelvény indult Budapestről. Az ünnepélyes megnyitó előtt szakemberek vezetésével megtekintettük a Püspöki palotát, az átadás előtt álló Hiemer-Font-Carrafa épülettömböt, az Árpád fürdőt és a hamarosan elkészülő levéltár (volt nevelő) épületét.

Réthelyi Miklós a nemzeti erőforrás miniszere kihirdette szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe került legújabb három örökség-közösséget, így már 11-en vannak.

A további felszólalók is azt erősítették meg, hogy a kulturális örökség megőrzése nem szakmai ügy hanem kötelesség, tudatosságnövelő tevékenység. Növeli azoknak a magán- és közintézményeknek az elismertségét, presztízsét, amelyek az örökség védelmével és bemutatásával foglalkoznak. Szép feladat, sőt küldetés ezeket számba venni, azonosítani, és megőrizni, felelősséggel továbbadni, fenntartani, generációkon át.

Egy-egy épülethez személyes emlékek is fűznek, hiszen itt élünk, talán felmenőink is itt éltek. Öröm, bánat, gyakran tragédiák kapcsolódnak a házakhoz, melyeket bizony fel kell dolgozni, akkor talán kevésbé fájnak, vagy talán tartozunk az érintettekben azzal, hogy legalább emlékszünk rájuk és elmondjuk a gyerekeinknek, hogy okosabbak legyenek, jóból és rosszból egyaránt tanuljanak…

Nagyon fontos a közösségi kultúrák életben tartása,  megismertetése. A lakóhelyhez, országhoz való kötődés, az azonosságtudat erősítése, kulcsszerep az identitás-keresésben és a kollektív tudat erősítésében…

Néhány kép a megnyitó napjáról: Püspöki palota, Hiemer-Font-Carrafa épülettömb, Árpád fürdő, levéltár, megnyitó ünnepség és végül hazafelé a pápavonat…

[svgallery name=”2011_09_16_kon”]

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük