Press "Enter" to skip to content

Nagy megtiszteltetés ért bennünket

A Kulturális Örökségi Napok történetében először – Ghyczy Gabriella (országos koordinátor, műemléki referens, Miniszterelnökség) – kétnapos konferenciára hívta az események szervezőit. A tanácskozás célja a tapasztalatcsere volt, melynek során a résztvevők felkerestek néhány kiemelt, Budapesti helyszínt is.

A találkozó jelentőségét tovább növelte, hogy 2018 a Kulturális Örökség Európai Éve lesz, ezért ellátogatott Magyarországra, és lelkesítő előadást tartott Mocevic Jelena, az Európa Tanács EHD (European Heritage Days – Magyarországon: KÖN) nemzetközi koordinátora is.

Ez a bejegyzés azért került a weboldalunkra, mert nem várt, nagy megtiszteltetésként a meglátogatandó helyszínek közé (Sándor-palota, Széchenyi Fürdő, Közép-Európai Egyetem) Ghyczy Gabriella felvette a Ráth-házat is. A szombati épületlátogatások sorozata így a Parlamentet követően a házunkban folytatódott. Az ország különböző kulturális intézményeiből érkező vendégeket Kürti Attilával fogadtuk.

Őszintén szólva kicsit aggódtam az Országház és a Ráth-ház közötti kontraszt miatt, de szerencsére nem volt rá okunk. Kürti Attila kitűnő házigazdaként menedzselte a vendégeket, akiket még az sem zavart, hogy véletlenül a kemence tér helyett a klubba kötöttek ki, ahol B. Juhász Levente tábori püspök úr éppen a hitről tartott előadását kezdte volna el. A házról szóló ismertetés után még sokáig beszélgettek, búcsúzkodtak vendégeink, miután ez volt a konferencia záróeseménye.

E sorok írója azt gondolja, hogy szorgalmas munkával, jó kapcsolatokkal, fokozatosan lehet mind színvonalasabbá, vonzóbbá tenni a környezetünket. Ghyczy Gabriella, illetve az általa képviselt intézmény (Miniszterelnökség, Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkárság, Kulturális Örökségvédelmi és Kiemelt Fejlesztési Főosztály) és talán a kreativitásunk lehetővé teszi, hogy egyszer akarásunk az épület érdemi felvirágzásához vezessen, hogy elfoglalja méltó helyét a környékünkön található, egymás után megújuló házak között.

Remélem sikerül valakitől fényképet szerezni az eseményről, mert fotózni, figyelmesen vendégeket látni és előadást tartani egyszerre nem lehet. Addig is az érdeklődők ide kattintva megnézhetik a Köztársasági Elnöki Hivatalban tett látogatás néhány képét, ahol a konferencia 25 szerencsés résztvevőjét fogadták.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük