Press "Enter" to skip to content

Szlovák Paradicsom, Tátra – Update

Levike hathatós intézkedésére (össze-vissza telefonált, szervezkedett) gyorsan felére csökkent a résztvevők száma, úgy megrémült 9 ember. Hogy még jobban induljon a dolog, otthon felejtette a kajáját, ami miatt további fél órát késett az indulás. (A valóságban még egy kicsit bonyolultabb volt a dolog, de nincs kedvem leírni.)

Káposztafalván leperkáltuk a másfél eurós belépőt, és felsétáltunk a Klastoriskóhoz. Klasszul összejött a dolog, mert Leviék elmaradtak, mi meg eltévedtünk, így egyszerre értünk a krimóhoz. Az út a szokásos volt, egy kis kellemetlenséget az jelentett, hogy iszonyú tömeg torlódott össze a nagyobb létráknál, de aztán nem volt gond. A megnövekedett forgalomra tekintettel sajnos lecserélték a hangulatos falétrákat fémtrepnikre, melyek persze biztonságosabbak, és az erdőt sem kell folyamatosan irtani a felújítások miatt.

Némi lazítás után a klasszikus úton jutottunk le a Hernád-áttörésen keresztül az autókhoz – még világosban, ami elég nagy szó! Pár kilométeres autózás után már Katkáéknál voltunk Rejdován, akik persze nem voltak túl lelkesek a beígért 18 helyett 9 fő miatt. A mai nap képeit ide kattintva tekinthetik meg az érdeklődők.


Nagy dilemma, hogy az első nap legyen a keményebb, vagy a második? Most az utóbbit választottuk, és nagyon meglepő módon nagyon jó döntésnek bizonyult. A “Paradicsomban” csak “bejárattuk” magunkat, az igazi erőfeszítés a második napra maradt. 76 km autózás a Fehérvíz-parkolóhoz, ahol persze egy szál hely sem volt. (Szerencsére nem büntettek meg a szabálytalan parkolás miatt, és parkoló jegyet sem kellett venni.)

Kellemes sétával jutottunk fel a Zöldtavi turistaházhoz, ahol óriási vita keletkezett, mert Levi a Fehértavi csúcsra, a többiek a Nagy Morgásra akartak felmenni (ja, és persze páran a tónál akartak maradni). Végül három részre szakadt a társaság, Levi elindult egyedül, a másik társaság Pisti vezényletével, Anna, Juda, Berni és csekélységem) a Nagy Morgást vette célba, a többiek a tónál gyönyörködtek hegykoszorúban. Nemsokkal az indulás után, pont egy lánccal biztosított résznél elkezdett esni. Szerencsére nem adtuk fel. Pisti, Anna, Juda vagy fél órával megelőzték a kétszemélyes utóvédet, de végül mindnyájan felkínlódtuk magunkat. Megérte, a kilátás és persze a sikerélmény, hogy legyőztük magunkat, kárpótolt a fáradtságért. A csúcson egy kis videót is készítettünk, de lent felejtettem a telómat, így nem tudtam mit veszek fel az Osmóval. Ez lett belőle:

A lefelé vezető út is nagyon kemény. Akkor nem a fáradtság, inkább az ízületek, a széttaposott talpak, a sötétben nyeklő-bokló bokák teszik viccessé a dolgot, mert persze ránk sötétedett. A Hold világított, lámpát sem kellett kapcsolni, szerencsésen leértünk először a tóhoz, majd a parkolóba, ahol a többiek már vártak bennünket.

Levi nagyon ügyes volt, talán egy órát sem kellett rá várni, és nagyon lelkesen a Fehértavi csúcs meghódítása feletti örömében érkezett vissza. A telefonom is meg lett, tele hívással,  SMS-sel, az Édesapám aznap reggel meghalt egy budapesti kórházban… Vajon véletlenül maradt lent a mobilom?!

Köszönet mindenkinek, akik velünk tartottak, segítették egymást, cipelték a fáradtak cuccait, fényképeztek, jó kedvvel vették a néha embert próbáló részeket. Néhány fénykép erről a napról itt található.


Ez úton tájékoztatlak Benneteket, hogy augusztus 19-20-án kirándulni megyünk a Tátrába. A tavalyi túra tapasztalatai felhasználva, némi módosításokat eszközölünk:

 • Először is emlékeztetünk arra, hogy az út fárasztó, adott esetben veszélyes is lehet, kérjük, hogy gondoljátok meg, tudjátok-e vállalni, mindenki (különösen a Levike) fontolja meg, kit hív el.
 • Idén a Szlovák Paradicsommal kezdünk, ami egyrészt bemelegítésként fog szolgálni, másrészt a szokásos rejdovai szállás miatt azt reméljük, hogy a magashegyi túrára legkésőbb 8 órakor, másnap el tudunk indulni.
 • A Tátrában olyan utat választottunk, melynek egy része nem túl fárasztó, a végén civilizált körülmények között meg lehet várni azokat, akik egy kicsit többet vállalnak, megmásszák a 2,200-as Fehértavi-csúcsot.

A tervezett program:

 • Indulás 2018.08.19-én 5:00-kor Budapestről a Műjégpálya előtti parkolóból.
 • Érkezés Hrabušicére (Káposztafalvára) 9:30 óra körül 260 km autózás után, ahol nagy létrázást és trepnizést rendezünk a Hernád-áttörés környezetében. Aki szeretné tudni mire számíthat, kattintson ide néhány fotóért! Az útról annyit jó tudni, hogy egyirányú, visszafordulni nem szokás a sok-sok kiránduló miatt!
 • Este lemegyünk Rejdovára (Sajóréde) (60 km), ahol a szállás lesz. Aki jön, jelezze Levinek (+36/20/975-68-73), hogy hány helyre tart igényt, nehogy az erdőben kelljen aludnia!
 • Másnap reggel 8-kor indulunk a Magas-Tátrába a Fehérvíz-parkolóba (925 m) (76 km autóút, kb. 1.5 óra). Innen egy kellemes sétával (7.5 km, kb. 650 m emelkedő az erdőben) elérjük a Zöldtavi menedékházat (1551 m). Akik szeretik a szép tájat, szeretnek jókat kajálni, sörözni, azok itt letáborozhatnak, és megvárják, amíg a többiek:
  • Vagy megmásszák a Fehértavi-csúcsot (2230 m, szlovákul Jahňací štít). Ez egy kellemes kaptató, a végén láncokkal megerősítve, hogy még mulatságosabb legyen. (Kb. 3 km, további 700 m emelkedő.) Az egyszerűség kedvéért ugyanezen az úton jövünk vissza a menedékházhoz.
  • Vagy megmásszák a Magy-Morgás csúcsát (2038 m, szlovákul Veľká Svišťovka štít) egy kiadós szerpentinen (500 m emelkedő). Képzelem, micsoda morgás, rinyálás lesz mire a társaság felér. Némi pihenő után visszaereszkedünk a Zöldtavi menedékházhoz.
 • Indulás az autókhoz a parkolóba, és némi lábazás után hazaporoszkálunk. 280 km., kb. 4 és fél óra autózás.

Költségek:

 • Benzin, kb. 700 km útra (eltévedésekkel együtt)
 • Parkolási díjak Káposztafalván és a Fehérvíz-parkolóban összesen 10 EUR/autó
 • Szállás Rejdován, 7 EUR/fő (két éve ennyi volt)
 • Autópálya díj Magyarországon akinek nincs matricája. (Szlovákiában Rimaszombat, Tiszolc felé megyünk, arra nem fizetős az út.)
 • Aki úgy gondolja, biztosítást is köthet, például itt. (Kb. 1,600.- Ft/fő két napra.)
 • Ez azt jelenti, hogy 4 fő/autó esetén biztosítással, szállással kb. 10,000.- Ft/fő a teljes költség.

Felszerelés:

 • Túracipő
 • Esőkabát
 • Vastag pulóver
 • Fejlámpa
 • Napkrém
 • Jogosítvány (akkor is ha nem a saját autóddal jössz)
 • Némi kaja, pia a nyavalyásabbaknak
 • Kirándulóbot (esetleg síbot) a még nyavalyásabbaknak

Nagyon fontos, hogy akit érdekel, irtózatosan sürgősen (augusztus 10-ig jelezze), hogy a szállást Rejdován Levike le tudja foglalni. (Farkas Levente örökös tiszteletbeli túravezető, +36/20/975-68-73, tuzszeker@freemail.hu) Aki autót tud hozni, szintén jelezze Levinek, hogy mindenkinek legyen helye. Az is fontos tudni, hogy ki szeretne klímamentes csotrogányban utazni!

Ha vannak még érdeklődők, nyugodtan szóljatok nekik, a szállás a szűk keresztmeszet. Ha nincs, legfeljebb még 19-én hazajövünk. (Már volt ilyen:-)

Természetesen mindenki a saját felelősségére jön!

Legyen Öné az első észrevétel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.