Press "Enter" to skip to content

Beszélgetés Móray Gábor filmrendezővel

A 2017-es Belvárosi Művészeti Fesztivál alkalmából rendezett kortárs festők műveit bemutató kiállítás helyszínén, az AOK-ban vendégünk volt Móray Gábor filmrendező, akivel Mikus Vilmos, a Pesti Szabad Szalon vezetője beszélgetett.

Természetesen szóba került Móray Gábor és Dési András György „Az éjszakám a nappalod” című filmje, mely a rendező szerint rémálmok sorozata a családalapításról, kapcsolatokról. A rémálomból, ha az ébredéskor szerencsésen kijövünk, rendeződik a lelkünk, ha nem, marad a pánikroham. A főhős végül kikecmereg.

Sajnos a szimbólumok, utalások nem mentek át a marketingen, így a reméltnél alacsonyabb lett a nézőszám, komoly sikereket ért viszont el fesztiválokon és ott, ahol hajlamosak a nézők gondolkozni, hogy értelmezzék a képeket, mert azok nem véletlenül, ötletszerűen vannak, ahogy vannak, hanem aprólékos beállításokkal, a művészi szándék szerint.

Képdömping van, általános elsekélyesedésnek vagyunk a tanúi. Sem a kép, és különösen a szöveg nem kapja meg a szükséges figyelmet és tiszteletet. Ha értem jó, ha nem, lépünk tovább, gondolkozni már nem vagyunk hajlandók.

Móray Gábor jelezte, hogy a klubunkban szívesen levetíti a filmet, hogy közösen beszélgessünk róla, mint ahogy azt a korábbi filmklubokon tettük. Reméljük, hogy erre hamarosan sor kerül, addig is figyelmetekbe ajánljuk a beszélgetésen rögzített videót:


Néhány kép:

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük