Press "Enter" to skip to content

A Jókai-kert varázsa: Szüret és mulatság Buda utolsó titkos szőlőskertjében

2023. szeptember 29-én a Jókai-kert, Buda egyik utolsó, rejtett szőlőskertje, három év után, ismét megnyitotta kapuit. A Kadarka Kör ötletgazdája, Buza Péter meghívására az eseményt Ágoston hangosította. A felszerelést felvittük, Ágó összerakta és letesztelte. Én fotóztam.

A rendezvény során számos kulturális programra került sor, táncosokkal, dalosokkal találkozhattak a vendégek, még hagyományos borpréselés is volt.

A színpadon felléptek Braunhaxler Liederkranz aus Altofen, a Pesterzsébeti Német Nemzetiségi Gimnázium táncosai, a Tamási Áron Német Nemzetiségi Gimnázium kórusa és a Tabán Szerb Néptánccsoport. Zwickl Mihály és zenekara előadásában hallhattuk a Borvirág – B’orchestra együttes dalait. A házigazda szerepét Jókai Mór egykori felesége, Laborfalvi Róza – civilben Saly Noémi – töltötte be most is, mint mindig.

A kert választása nem volt véletlen; évtizedek óta szőlő terem itt, méghozzá Jókai Mór jóvoltából. A 19. századi író már fiatal korában elhatározta, hogy nyaralót szeretne itt, a Svábhegyen. A ma Jókai-kert néven ismert területet az „Egy magyar nábob” című regénye honoráriumából vásárolta meg 1853-ban. Az író szenvedélyesen alakította, gondozta a területet, még a Kárpáti Zoltán című regényét is itt írta.

A rendezvény sikeres volt, bár az események néha spontán alakultak. Ágoston igyekezett követni a tervezettől gyakran eltérő programot. A Jókai-kert tökéletes háttérként szolgált a hangulatos, szüreti ünnepségnek, összekötve a múltat a jelennel, a kultúrát a természettel.

A teljes galéria ezen a linken érhető el, de ide is másolunk néhány képet az eseményről:

 

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük