Press "Enter" to skip to content

Bemelegítés – egy kis matek

A nálunk meglehetősen hosszúra sikeredett nyári szünet a végét járja, néhányan közületek talán már a sulira is gondolnak örömmel, vagy valami mással…

Évek óta nagy dilemma a matek oktatásban, hogy érdemes-e valamilyen matematikai szoftvert, segédet bevetni a tanulásba, tanításba? Elfogadható és megalapozott indokok vannak mindkét oldalon akár már egy kalkulátor tekintetében is. Most veszünk egy nagy levegőt, és fittyet hányva a pro és kontra érveknek, egy kicsit számítógép-pártiak leszünk. Bemelegítésként egy kis szellemi tornára hívunk benneteket augusztus 27-én szombaton délelőtt 10:00 órára a klubba.

Megismerkedünk a Derive nevű matematikai segéddel, mely a legtriviálisabb alapműveletektől mondjuk egy műegyetemi matek szigorlat anyagáig nagyon sok mindenre alkalmas. A lényege az, hogy nektek csak a matematikai modellt kell felállítanotok, a többi a Derive, illetve a számítógép dolga.

[box]

  • Megbeszéljük, hogy kell használni a programot, hogy kell a matematikai műveleteket, egyenleteket, függvényeket, begépelni.
  • Megmutatjuk, hogy tudtok függvényeket ábrázolni. Ha már sikerült felrajzolni, egy kis függvényvizsgálat sem fog ártani.
  • Mi van, ha több függvényt rajzolunk fel, és azok gráfja metszi egymást?
  • Ha már így belejöttünk, rajzoljunk fel, és forgassunk meg kétváltozós, három dimenziós (térbeli) függvényeket! (Ha kinyomtatjátok a gány macskakaparás helyett, akár a füzetetekbe is beragaszthatjátok. (Na jó, a macskakaparást visszavontam, ti bizonyára rendesen dolgoztok…)
  • Gondoltátok, hogy ilyen egyszerű egy egyenletrendszer megoldása? (Vagy az eredményeitek ellenőrzése?)
  • Ha még mindig bírjátok, deriválunk egy kicsit. Elfelejtettétek a deriválási szabályokat? A Derive a lépésenkénti üzemmódban megkeresi helyettetek (ezt követően persze illik megtanulni).
  • Egy függvény határozott integráljának a kiszámítása egy általad megadott intervallum felett viccesen egyszerű a programmal. A Derive persze akkor sem fog kétségbeesni, ha egy függvény primitív függvényeit keresed. Tudod, a határozatlan integrál…
  • Azt, hogy egyszerűsíteni, faktorálni, jobbról – balról – két oldalról határértéket számítani is lehet, azt már nem is mondom…

[/box]

Összefoglalva. Ha van kedved egy rövidke délelőttöt némi agytornára fordítani, akkor várunk szombaton. Nem árt ha már középiskolás vagy, de az sem baj, ha mondjuk nyugdíjas – mint e sorok írója – hátha lassabban szenilizálódsz a középiskolai emlékeidet felelevenítve :-)

Ja, még valami. Hogy ne érjen meglepetés, akár fel is készülhetsz, itt találsz egy leckét, esetleg tanulmányozd át. A program próbaváltozatát innen töltheted le. Hozhatsz notebook-ot, de nem fontos kivetítve beszélünk a programról, és közösen igyekszünk feladatokat megoldani.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük