Bemelegítés – egy kis matek

Bemelegítés – egy kis matek

A nálunk meglehetősen hosszúra sikeredett nyári szünet a végét járja, néhányan közületek talán már a sulira is gondolnak örömmel, vagy valami mással…

Évek óta nagy dilemma a matek oktatásban, hogy érdemes-e valamilyen matematikai szoftvert, segédet bevetni a tanulásba, tanításba? Elfogadható és megalapozott indokok vannak mindkét oldalon akár már egy kalkulátor tekintetében is. Most veszünk egy nagy levegőt, és fittyet hányva a pro és kontra érveknek, egy kicsit számítógép-pártiak leszünk. Bemelegítésként egy kis szellemi tornára hívunk benneteket augusztus 27-én szombaton délelőtt 10:00 órára a klubba.

Megismerkedünk a Derive nevű matematikai segéddel, mely a legtriviálisabb alapműveletektől mondjuk egy műegyetemi matek szigorlat anyagáig nagyon sok mindenre alkalmas. A lényege az, hogy nektek csak a matematikai modellt kell felállítanotok, a többi a Derive, illetve a számítógép dolga.

  • Megbeszéljük, hogy kell használni a programot, hogy kell a matematikai műveleteket, egyenleteket, függvényeket, begépelni.
  • Megmutatjuk, hogy tudtok függvényeket ábrázolni. Ha már sikerült felrajzolni, egy kis függvényvizsgálat sem fog ártani.
  • Mi van, ha több függvényt rajzolunk fel, és azok gráfja metszi egymást?
  • Ha már így belejöttünk, rajzoljunk fel, és forgassunk meg kétváltozós, három dimenziós (térbeli) függvényeket! (Ha kinyomtatjátok a gány macskakaparás helyett, akár a füzetetekbe is beragaszthatjátok. (Na jó, a macskakaparást visszavontam, ti bizonyára rendesen dolgoztok…)
  • Gondoltátok, hogy ilyen egyszerű egy egyenletrendszer megoldása? (Vagy az eredményeitek ellenőrzése?)
  • Ha még mindig bírjátok, deriválunk egy kicsit. Elfelejtettétek a deriválási szabályokat? A Derive a lépésenkénti üzemmódban megkeresi helyettetek (ezt követően persze illik megtanulni).
  • Egy függvény határozott integráljának a kiszámítása egy általad megadott intervallum felett viccesen egyszerű a programmal. A Derive persze akkor sem fog kétségbeesni, ha egy függvény primitív függvényeit keresed. Tudod, a határozatlan integrál…
  • Azt, hogy egyszerűsíteni, faktorálni, jobbról – balról – két oldalról határértéket számítani is lehet, azt már nem is mondom…

Összefoglalva. Ha van kedved egy rövidke délelőttöt némi agytornára fordítani, akkor várunk szombaton. Nem árt ha már középiskolás vagy, de az sem baj, ha mondjuk nyugdíjas – mint e sorok írója – hátha lassabban szenilizálódsz a középiskolai emlékeidet felelevenítve :-)

Ja, még valami. Hogy ne érjen meglepetés, akár fel is készülhetsz, itt találsz egy leckét, esetleg tanulmányozd át. A program próbaváltozatát innen töltheted le. Hozhatsz notebook-ot, de nem fontos kivetítve beszélünk a programról, és közösen igyekszünk feladatokat megoldani.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.