Press "Enter" to skip to content

Hírek a nyár derekára

Emlékeztetlek Benneteket, hogy néhány pályázaton sikeresen indultunk, ami egyrészt jó hír, másrészt természetesen kötelezettségekkel is jár, hiszen teljesíteni kell a vállalásokat, és a végén el kell számolni.

A NEA, a 2017-es működésre kiírt pályázatán 200 ezer forinthoz jutottunk. A szerződést itt olvashatjátok. Ha van ötletetek, hogy mivel lehetne felszerelni a klubot, hogy egy kicsit jobb legyen, örömmel várom. Engem az zavar a legjobban, hogy nem tudunk jó videó felvételeket készíteni, mert a világítás a boltozatot kiemeli, az előadók az erős lámpafénytől az árnyékba menekülnek, és itt meg is hal a dolog. Tervezni kellene egy mozgatható, állítható hátteret, mely előtt beszélnének az előadók…

Szeptember 16-17-én 10-től 18 óráig lesz az Ars Sacra fesztivál. Idén folytatni szeretnénk a tavaly megkezdett utat. Dr. Magyar István atya előadást fog tartani az ortodox egyházban használatos istentiszteleti tárgyakról, ruhákról, azok használatáról, jelentéséről, szimbólum rendszeréről. Egy kis bökkenő, hogy nem lesz jelen, mert éppen megérdemelt szabadságát fogja tölteni.  A dolgot úgy oldjuk meg, hogy az előadást augusztus 9-én 14 órakor a klubban és/vagy a Petőfi téri templomban felvesszük, összeszerkesztjük, és a klubban levetítjük. A vetített előadást követően – a tavalyihoz hasonlóan – szakrális verseket adnak elő Paraszkeva és barátai, Baka Györgyi, Szekeres Mária, Nyíri Erzsébet, B. Tóth Klára és Kozma László. Az irodalmi estre mindkét napon 17 órakor kerül sor.

KÖN is ezen a hétvégén kerül megrendezésre. Kiemelt témák az 500 éves reformáció, Arany János születésének 200. évfordulója és a 150 évvel ezelőtt történt kiegyezés. Ezek mellett kiemelten kezelik a 2017. évi európai uniós ajánlásához csatlakozva a természet és örökség témakörét, valamint megemlékeznek a műemlékvédelem első hivatalos szervezete, az Országos Műemléki Felügyelőség megalakításának 60. évfordulójáról. A korábbi évekhez hasonlóan megnyitjuk és bemutatjuk a házat, és közben a műemlékvédelem olyan ajánlásairól fogunk mesélni, beszélgetni mint az Athéni Charta (1931), Velencei Charta (1964), Amszterdami Charta (1975), az Európa Tanács 1985-ös Granadai Egyezménye vagy Krakkói Charta (2000).

A klubban történt eseményeket gyakran videóra rögzítjük egy vagy két kamerával. A jobb minőség érdekében a hangot külön szoktuk felvenni. Sok anyagunk gyűlt össze, melyeket fel kellene dolgozni, de nincs rá kapacitás. Azt találtuk ki, hogy videó vágás tanfolyamot tartunk az érdeklődőknek. A Sony Vegas Movie programot fogjuk használni, melynek elérhető az ára, és ahhoz képest jól használható. Akik részt vesznek, reményünk szerint egy két kamerával és külön hanggal felvett eseményt összefognak tudni szerkeszteni a felesleges részek kivágásával, a hang lecserélésével és némi feliratozással. Mindenki a saját gépén fog dolgozni, maximum 5-6 főt tudunk vállalni. Természetesen ingyenes (de nagyon töröm a fejem, hogy fizetős legyen, viszont aki sikeresen elvégzi, visszakapja a lóvét).

A BLV Önkormányzattól 100 ezer forintot kaptunk egy kortárs kiállítás és irodalmi est megrendezésére, a szerződés itt van. Erre a kiállításra szeptember 21 és 24 között kerül sor. A kiállítás ünnepélyes megnyitója 21-én, csütörtökön 18 órakor lesz. Ezt követően a nyitva tartás a vasárnap esti zárásig 10-19 óráig lesz, ezt követően bontjuk a kiállítást egy jó kis buli keretében. Az irodalmi estet 22-én, pénteken 18 órára tervezzük. ÖTLETEKET VÁRUNK mind a kiállítás, mind az irodalmi est tekintetében.

A BLV Önkormányzattól a BVE (Budapesti Városvédő Egyesület) 100 ezer forint pályázati összeget kapott egy a Podmaniczky Frigyes életét, munkásságát bemutató kiállítás, várostörténeti séták, és a végén egy vetélkedő megrendezésére. A szerződést itt olvashatjátok. A BVE-vel egyeztetve azt tervezzük, hogy október 1-jén Aszódra látogatunk a Podmaniczky-kastélyba. A kiállítás október 2 és 7 között lesz látható nálunk a kemencetérben. Egy budapesti, vezetett városi sétára október 4-én 15 órakor kerül sor. A vetélkedőt szintén Papnövelde 2-ben tartjuk, október 6-án 18 órakor. A kiállítás bontására október 7-én, 19 órakor kerül sor.

Akit érdekel, minden szerdán 18 órakor a a klubban tartja összejöveteleit a Pesti Szabad Szalon. Itt a legkülönbözőbb témákról folyik beszélgetés Mikus Vilmos vezetésével. A beszélgetések során rögzített hanganyagokat a Facebook oldalukon lehet meghallgatni. Nemrég riportot készítettek e sorok írójával az Arany Oroszlán Klub kialakulásáról, történetéről, vállalt célkitűzéseiről. A beszélgetést ide kattintva lehet meghallgatni.

A pályázatokhoz, illetve a kulturális közösségek működésének bizonyításához igazolni kell, hogy egy-egy programon hányan vesznek részt. Ehhez a klub pultján jelenléti íveket találtok, melyekre kérjük, hogy tüntessétek fel a jelzett adatokat.  Köszönet érte.

Millisits Máté, a BVE alelnöke az ATV közreműködésével egy sorozatot készít a híres magyar építészekről. A sorozatban természetesen Hildről is szó van, sőt a Papnövelde 2 is szerepel benne. Akit érdekel az alábbi videón megtekintheti. A többi videó a BVE honlapján található.

Végül talán említésre méltó, hogy Ráday Mihály meghívására Kürti Attilával részt vettünk a VFSZ (Város és Faluvédők Szövetsége) éves konferenciáján Gyöngyösön, ahol az Eszterházy Károly egyetemen érdekes előadások hangzottak el több szekcióban, végül a Mátra Múzeumban részt vettünk a 2017-es Podmaniczky-díjak ünnepélyes átadásán. Nem utolsó sorban megemlítem, hogy Kürti Attilát Ráday úr meghívta, hogy vegyen részt a VFSZ feladatainak szervezésében, megoldásában.

 

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük