Press "Enter" to skip to content

Lakástűz a házban

A Ráth-házban, a Papnövelde utca 2-ben július 4-én hétfőn, a kora esti órákban nagy riadalom támadt, kigyulladt az egyik külföldiek által bérelt lakás az első emeleten.Az épület valódi korát csak sejtjük, valamikor a XVIII. században épült, parasztbarokk stílusban. Az 1841-ből származó feljegyzések szerint ebből építette át Hild József, klasszicista stílusban Ráth Károly, a budapesti királyi tábla alelnöke, Budapest első főpolgármestere részére.

Ma az épületet a belváros több, régi házához hasonlóan, nem feltétlenül a tulajdonosok lakják, inkább albérlők. Az itt élő, állandó lakók jó része az idősebb korosztályhoz tartozik.

Néhány napja zavaros kiabálás riasztotta az otthon tartózkodókat, akik viszonylag nehezen értették meg, hogy két, nemrég érkezett, magyarul nem tudó diáklány segítséget kér, mert valami zűr van a lakásukban. Hamarosan kiderült az ijedtség oka, elektromos tűz keletkezett egy villanyóraszekrényben.

Néhány perc alatt a tűz csúnyán tovaterjedt, recsegve-ropogva lángba borította a szekrény felett a galériát. Az egyik lakó gyorsan lekapcsolta a ház elektromos főkapcsolóját, és az egyre sűrűbb, maró füstben igyekeztek telefonon elérni a tűzoltókat.

A kilátástalannak tűnő helyzetben e sorok írója átszaladt az épülettel szemben található BorLaBor (illetve Sercli) nevű étterembe segítséget kérni, hátha nekik van tűzoltó készülékük. Volt, sőt az egyik alkalmazott – Király Zoltán egykori matróz – még használni is tudta, hiszen a hajón ez mindenkinek alapfeladat volt. A szerencsére működő poroltó, meglepő gyorsasággal megfékezte a lassan tűzvésszé fajuló lángokat…

Az egyik földszinti lakó azt tanácsolta, hogy csukják be az ajtót, és az ablakokat, hogy ne legyen huzat, amely újra éleszthetné az elfojtott lángokat…

A kiérkező rendőrök után gyorsan megérkezte a tűzoltók is, két gépkocsival, megfelelő felfordulással. A lakókat kitessékelték a házból, mert addigra akkora volt a füst, hogy akár mérgezésre, rosszullétre is lehetett számítani…

A vizsgálat során a rendőrök és a tűzoltók is kikérdezték a már az épület előtt beszélgető embereket, akiknek a jó órányi tétlenkedés alkalom volt az ismerkedésre. Igen, a kis, kétemeletes házban sem ismerik egymást az emberek, mert a tulajdonosok is viszonylag rendszeresen változnak, nem beszélve az albérlőkről.

Előkerült Egyeki Zsolt közös képviselő is, hogy segítsen a hivatalos dolgok, intézésében. Elmondta, hogy a közelmúltban a környéken, és Budapest más részein tapasztaltak miatt az összes társasházába poroltókat tetetett, ennek a háznak a felszerelése is folyamatban van.

A diákoknak másik szállást kerestek, végül utolsó felvonásként, a Budapesti Elektromos Művek szakemberei áramtalanították a kiégett ingatlant, és visszaállították a ház áramellátását.

A viszonylag szerencsés kimenetelű tűzeset másnapján a tulajdonossal megszemléltük a bizony csúnyán tönkrement lakást. Ahol a tűz nem pusztított, ott a hőség megolvasztotta a palackokat, por és finom pernye borított mindent. Várhatóan napokig megmarad a füstszag a házban…

Tanulságok? Van min elgondolkodni. Ezt a házat utoljára 40 éve renoválták, akkor szinte teljesen átépítették. A közösség azóta is viszonylag becsületesen karbantartja a többnyire megbízható közös képviselők segítségével, de lehet, hogy eljött az ideje az elektromos felülvizsgálatnak.

A Hild által teremtett nyugodt tagolású, egyszerű homlokzatú ház már sok vihart megért. Reméljük nem csak a tűzről lesz nevezetes ez a szép épület, hanem például a pinceklubról is. Ennek egyik funkciója éppen az lesz, hogy bemutassuk az épület történetét, nevezetességeit…

[svgallery name=”2011_07_04_tuz_a_hazban”]

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük