Press "Enter" to skip to content

Kulturális Örökség Napjai 2012.IX.15-16.

A 2011. évi KÖN sikerén felbuzdulva ismét jelentkeztünk a rendezvényre. Az elmúlt évi esemény legfontosabb „hozadékát” a kapcsolatok jelentették, melyek további események forrásává váltak, gazdagítva ezzel a ház közösségének, illetve az érdeklődőknek az életét. Az események, tapasztalatok újabb gondolatokat szülnek és néha a körülmények is jól alakulnak.

Nagyon pozitív hatású volt például az, hogy a Kiscelli Múzeumban felújították a házunkból odaszállított patika berendezést, mely eseményt „bútortörténeti breaking news-ként” emlegetettek. Muzeológusok, fotográfusok jelentek meg az épületben, hogy vizsgálataikkal segítsék a restaurátorok munkáját. A végeredmény nagyszerű volt, egy rendkívül színvonalas időszaki kiállítás a Budai várban, majd az Arany Oroszlán Patika ismételt megnyitása a Kiscelli múzeumban.

Különleges lendületet adhat – reményünk szerint – a ház iránti érdeklődésnek dr. Oláh András és kollégája látogatása, melynek során megtekintették a pincében található, talán kicsit titokzatos kemencét. Ha a feltételezésünk igaznak bizonyul, mely szerint itt egy nagyon régi építményről van szó, akkor komoly kutatás indulhat meg a történetét, funkcióját, szerkezetét tekintve.

Ezek után nincs mit csodálkozni azon, hogy a két nap alatt vendégünk lesz a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje, akik nem csak jelenlétükkel emelik az esemény színvonalát, hanem Nagykőrösön készült finomságokkal is kedveskednek a látogatóknak. Akiket pedig a pék szakma titkai érdekelnek, Turi Tiborhoz fordulhatnak, aki a Nagykőrösi Toldi Miklós Élelmiszeripari Középiskola oktatója és mindent tud erről a mesterségről.

A kenyér és a bor az emberi élet szent táplálékai. Hogy a bor se hiányozzon a hétvégén, arról a Szent Benedictus Borrend lovagja, Kürti Attila lakótársunk fog gondoskodni.

Reméljük, hogy az idei KÖN is hozzájárulhat ahhoz, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Ráth-ház egy jelentős történeti és kulturális értékű, műemlék, mely talán megérdemli, hogy előbb-utóbb fokozott védelmet kapjon.

JA

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük