Press "Enter" to skip to content

Kiállításon a patika berendezése

A Budapest Történeti Múzeumban május 1-jéig meghosszabbították az „Empire és biedermeier bútorművészet Magyarországon” című kiállítást. Jó lehetőség azoknak, akik meg szeretnék nézni az 1810-től, 1951-ig – több mint 140 éven át – a házunkban működött Arany Oroszlán patika restaurált berendezését.

Az egyik internetes portál így ír – „Bútortörténeti breaking news: a kiállítás fénypontja a Papnövelde utcai Arany Oroszlán patika (1939-ben átalakított, majd 1951-ben államosított) berendezésének visszaállítása biedermeier kori állapotába.”

A kiállítást dr. Rostás Péter, a Kiscelli Múzeum igazgatója rendezte, egyben ő vezette a patika berendezésének feltárását, restaurálását. Nagy megtiszteltetésnek tekintettük, hogy az Igazgató Úr édesapámmal meghívott bennünket a Múzeumba, hogy megmutassa, hol tartanak a feltárással, illetve minden apró részlet után érdeklődött, ami a berendezéssel, a patika üzemelésével kapcsolatos volt.

Talán megbocsájtható, hogy kicsit személyes dologról írok, de éppen ez után érdeklődött Rostás Péter is. A nagymamám a patika alkalmazottja volt 1932-től. Édesapám a közelbe járt polgáriba, és délutánonként a gyógyszertár egyik helyiségében szokott tanulni, majd együtt mentek haza Erzsébetre. Pontos leírást tudott adni az elrendezésről, a bútorok helyéről, és arról a szomorú tényről is, hogy 1951-ben csak a bútorok egy részét szállították el, például a laboratórium fehér márvánnyal borított gyógyszerkészítő asztalai, egyéb berendezési tárgyai sajnos elvesztek.

A közelben ma is dolgozó Emmi néni, a már 96 éves látszerész volt a másik, aki emlékezett a gyógyszertárra. Elmesélte, hogy 1939-ben egy asztalos átépítette a cseresznyefa berendezést, és nagyon el volt ragadtatva tőle. Valóban így történt, mert a feltárás során előkerült újságpapírok dátuma igazolta Emmi néni állítását. A feltárás éppen azt jelentette, hogy nem csak restaurálták, hanem a korábbi átalakításokat alaposan átvizsgálva, az épület geometriáját is figyelemebe véve, visszaállították az 1939. előtti állapotot.

Pár évvel ezelőtt elabortált kísérletet tettünk a Maret – Vásárhelyi házaspár közreműködésével, hogy visszaállítsuk a patikát az eredeti helyén, esetleg modern berendezéssel kombinálva… Külön érdekes momentum, hogy a Múzeum megbízott egy grafikai céget azzal, hogy digitális technikával helyezze el a restaurált bútort az eredeti helyén. Nagyon szép munkát végeztek, külön, jóleső élmény volt megállapítanunk, milyen jó ötlet lett volna visszahozni a patikát…

Nagy örömmel nyugtáztuk, hogy az Arany Oroszlán patika visszanyerte tisztességét. Nagyon szeretnénk, ha az egész ház – a Ráth ház – szintén visszanyerni azt a megbecsülést, mely úgy érezzük, Hild József egyik legletisztultabb, épületeként megilleti.

Köszönjük mindenkinek, aki a múltban, vagy a jövőben ennek a szép munkának a részese volt, illetve kíván lenni…

J.A.

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük