Press "Enter" to skip to content

Filmklub – A kölyök

December elsején, csütörtökön 18:30-kor ismét összejövünk egy közös filmezésre – Pápai Judit vendégszeretetét kihasználva – ismét a Sas utca 4-ben. Közeledik a karácsony, és úgy gondoltuk, jó lenne, ha ez az összejöveteleink hangulatán is meglátszana. Na, nem kell megijedni, szó nem lesz szirupos történetekről, igyekszünk a klasszikusoknál maradni.

Chaplin első, New York-ban bemutatott nagyjátékfilmjének címszereplője a mindössze hatéves Jackie Coogan. Mivel Chaplin A kölyökben nem csupán magát védi egy ellenséges külvilággal szemben, hanem egy rábízott kis lényért is harcol, a film részben tragikus és patetikus elmeket is tartalmaz, mégsem lesz giccses, a jellemző helyzetkomikumok jóvoltából.

A filmben Chaplin a londoni nyomornegyedekben töltött kemény gyermekkorának emlékeit dolgozza fel, nem nélkülözi a társadalomkritikát sem: Charlie-t itt nem mindennapi sztereotip csapások érik, az élet keserveinek jól megfogalmazható társadalmi hátterük van.

Egy csavargó kitett csecsemőre bukkan, akitől nem tud megszabadulni, ám öt évvel késõbb már egy test, egy lélek a két emberke, s a kölyök pontosan utánozza nevelőapja minden mozdulatát. Kiállnak egymásért. A boldogság azonban nem tart sokáig, az anya időközben sikeres színésznő lett, és magához veszi a gyereket. Charlie álmában próbál vigasztalódni, a valóság azonban még álomszerűbb lesz: az anya elegáns kocsija ott áll az ajtaja előtt, és őt is elviszi, hiszen a kölyöknek apára is szüksége van.

A kölyök sorsa az életben kevésbé idillikusan alkult: rokonsága néhány évig sorra játszatta vele a fõszerepeket, de jövedelmét elvették…

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük