Press "Enter" to skip to content

Filmklub – Cassavetes: Egy hatás alatt álló nő

Augusztus 25-én 18:30-kor várunk Benneteket a klubban, de nem Bresson, A pénz című filmjével, hanem John Cassavetes, Egy hatás alatt álló nő című alkotásával. Bevezeti, és a filmet követő beszélgetést Eskulits Fruzsina moderálja. Fruzsi a Pécsi Tudományegyetem szabad bölcsész szakán végzett filmtörténet, filmelmélet szakon, ezen kívül filozófiát tanult. Olvassátok ajánlóját, gyűjtögessétek gondolataitokat csütörtök estére egy jó kis eszmecserére.

Az Egy hatás alatt álló nő című film központi figurája egy nő, egy anya, egy feleség, aki szerepeiben próbál menedéket találni az elől a szorongató kérdés elől, hogy mi van akkor, ha képtelenek vagyunk elfeledkezni arról, hogy összes szerepünk alatt létezik valaki, aki legtöbbször önmagunk számára is megfoghatatlan, egy lény, aki egyedül van és bármennyire is hadakozik ellene, szorong ettől az egyedülléttől. Mabel számára azért válik ez tragikusan fontos kérdéssé, mert érzékenysége folytonosan áttöri azokat a kapaszkodókat és egyben korlátokat, melyek mások számára megbízható támpontokat jelentenek. Ám ugyanez az érzékenység az, amellyel képes utat találni a többi emberhez, képes valódi kapcsolatot létesíteni, ahol a másikban meg tudja szólítani azt a valakit, aki szintén szerepei mögé húzódik. Ez azonban nem mentheti meg attól a szakadéktól, mely saját magát jelenti önmaga számára, s melyből kiút lehet talán a család szeretete és gondoskodása. Talán…

[box] Sajnos itthon, a DVD kiadás nem támogatja a művészfilmeket. Sem A pénz, sem a Férjek című filmet nem adták ki. Furcsa, mert ezek „alapművek”, illene ismerni… Nem adtuk fel, keressük ezeket a filmeket is, ha tudtok segíteni, azt megköszönjük…

[/box]

4 hozzászólás

 1. J. Attila J. Attila 2011.08.26.

  Furcsa, hogy gyakran fergeteges tempójú, lebilincselő filmekre másnap már nem is emlékszünk, mások viszont napokon át foglalkoztatnak. Ez a film az utóbbi volt. Folyton folyvást felidéződik egy-egy jelenet, dialógus és rádöbbenünk, hogy ugyan ilyen értetlenek vagyunk egymással szemben, mint a film egyes szereplői. Igazi mestermunka, túlzások nélkül, abszolút a jó ízlés határán belül mutat be viharos érzelmeket, a tabu határát súroló jeleneteket. A legjobb lenne még egyszer (vagy többször) megnézni.

 2. admin admin 2011.08.27.

  Valaki a barna napszemüvegét a klubban felejtette…

 3. Bruckner Erika Bruckner Erika 2011.09.03.

  Valahogy elnézhettem a leveleimet, mert nem vettem észre, hogy lesz filmvetítés ezen a nepon. Nagyon támogatom, hogy mégegyszer megnézzük, feltéve, ha bárkit még érdekel.

  B.Erika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük