Press "Enter" to skip to content

Modern Dolgok a Pinceklubban

„Appsurd-grotex” egyfelvonásos darabbal indul el az A.O.K. színházi, kulturális karrierje egy amatőr együttes, a Modern Dolgok Színtársulat jóvoltából. Május 5-én 19 órára, 6-án 18 órára várjuk azokat, akiket érdekelnek az emberi játszmák, melyek sorozata kíséri a híres pszichológus, Eric Berne szerint az életünket.

Berne úgy véli, olyan pozitív ingerek nélkül, mint a simogatás, dicséret vagy akár az egyszerű köszönés, elsorvadnánk, ezért az érintkezésben ezek maximalizálására, intim kapcsolatok létrehozására törekszünk. Ha azonban igazi intimitásra nem vagyunk képesek, azt félmegoldással, a szocializáció során elsajátított játszmákkal helyettesítjük. A dolgok akkor kerülnek helyükre, ha felismerjük a játszmákat és megszabadulunk tőlük, visszaszerezzük autonómiánkat.

Szimeth-Nagy Boglárka, a Társulat vezetője:

A Modern Dolgok Színtársulat tagjai által közösen létrehozott előadás célja önmagunk mélyebb megismerésének elősegítése, az említett játszmák működésének megértése révén.

Az előadásra érkező nézőket, vendégeket egy halotti virrasztásra várjuk, ahol egy otthon ravatalozott halottat, Klárát siratja lánya, Bori és fia, Zoli, illetve azok hozzátartozói egy hivatásos siratóasszony kíséretében. A virrasztók gondolatainak megelevenedése által bepillantást nyerünk hétköznapi életükbe, párkapcsolataikba a játszmák tükrében, a Halál árnyékában.

A darabban bemutatott játszmák, közhelyek, automatikussá vált gesztusok és viselkedési minták a halál jelenlétében még kiélezettebbé válnak, és bár megoldást ebben a darabban nem kínálnak, megmutatják a valódi intimitás nélküli, játszmák vezérelte életek árnyoldalát. A virrasztókat nézve belénk hasíthat a felismerés, személyükben, játszmáikban, megnyilvánulásaikban magunkra ismerhetünk, és ez kellemetlenül érinthet. Nem késő azonban változtatni, a játszmákon túl vár az autonómia, a tudatosság, a spontaneitás, és ami a legfontosabb, a valódi intimitás.

A színlap:

 

 

 

 

 

 

Képek a szombati előadásról:

[svgallery name=”2012_05_05_modern_dolgok”]

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük