Press "Enter" to skip to content

Hattyúbál

Változtatás nélkül idemásolom a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola gólyabálján elhangzott köszöntőt. Értékeket keresünk, mindnyájunk célja, hogy tiszták, a Teremtő előtt kedvesek legyünk, és talán az is, hogy erről valamilyen formában tanúságot is tegyünk…

Minden főiskolán hagyomány az új hallgatók köszöntése, a gólyabál. Sokszor ez a köszöntés egyben komoly próbatételt is jelent az új hallgatók számára. Főiskolánk az új hallgatóit szeretné a védikus kultúra elveivel összhangban, szeretettel köszönteni, ezért ezen a bálon nem kell tartani a próbatételektől. Azért is, hogy ezt hangsúlyozzuk, a gólya helyett más madarat választottunk szimbólumul.

A védikus filozófia több madárfajtát is kiemel valamilyen különleges tulajdonsága miatt. A pávák például elbűvölően tudnak táncolni, és Krisnát az ő tolluk ékesíti. Visnu isten hordozóállata egy hatalmas sas vagy griffszerű élőlény.

Mégis, minden madár közül talán legkiemelkedőbb a hattyú. Kecses nyaka és hófehér tolla miatt nem csak keleten, de nyugaton is a tisztaság fogalma kapcsolódik hozzá.

Andersen meséje óta a hattyú a rejtőzködő szépség és érettség szimbóluma, és arra figyelmeztet, hogy sohase ítéljük meg egymást elhamarkodottan, hiszen nem tudhatjuk, hogy a szürke kiskacsa tollazat alatt kiben rejtőzik egy csodálatos hattyú.

A védikus filozófia a tökéletességet elért embert parama-hamszának nevezi, vagyis a legmagasabb rendű hattyúnak. Ez az elnevezés a hattyúk azon tulajdonságára vezethető vissza, hogy ők képesek a tej és a víz keverékéből kiválasztani a tejet. Hasonlóan a parama-hamszák, a tökéletességet elért emberek képesek az illuzórikus világ számtalan tevékenysége helyett az Úr szolgálatát végezni. Természetükben számtalan jó tulajdonság fellelhető: nem büszkék, nem önteltek, nem erőszakosak, türelmesek, tisztességesek, odaadóak és őszinték.

A hattyúvá válás nem könnyű tudomány. A Bhagavad-gítá állítása szerint sok ezer ember közül csak egy az, aki a lelki tökéletességre törekszik, hattyúvá akar válni. Ti mind hattyúknak készültök, s szívből reméljük, hogy a Főiskolánkon eltöltött évek még közelebb segítenek majd benneteket e tökéletesedés felé.

R.J.R.

Végül néhány kép azokról, akik hattyúvá szeretnének válni:

[svgallery name=”2012_12_16_hattyubal”]

Legyen Öné az első észrevétel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.