Press "Enter" to skip to content

Bolyai János élete és geometriája (Videó!)

Ahogy a beharangozóban említettük, július 11én 18:00 órakor (budapesti nyári idő) megtartotta Lajos az előadását. Úgy beszéltük meg, hogy két változatban készül el a szerkesztés. Az egyik az „akadémiai” verzió, mely kizárólag az előadást tartalmazza mindenféle kiegészítés nélkül. A másikat pedig a klubunk, barátaink és más érdeklődők számára állítottuk össze. A résztvevők előzetes hozzájárulásával felvett beszélgetések, észrevételek, úgy gondolom hozzásegítenek a célunk megvalósításához, hogy egymás gondolatainak meghallgatásával kicsit közelebb kerüljünk a világ olyan területeinek a megértéséhez, mely területek inkább a többszörösen kiválasztottak számára adatottak meg.

Köszönet Lajosnak és természetesen minden résztvevőnek ezért a szép és tanulságos előadásért, beszélgetésért, mely az alábbiképre kattintva meghallgatható

00:00:00 – Start és kötetlen beszélgetés
00:05:42 – Felvezetés (elég béna, utólagos, tessék helyette kávézni:)
00:08:37 – A teljes Bolyai előadás
01:16:27 – Hozzászólások
01:49:28 – Kötetlen beszélgetés minden másról


Ja, és az „akadémiai” változat itt érhető el, ez csak az előadást tartalmazza:


A korábbi meghívó:

Itt a nyár, a szabadságokra és a pihenésre tekintettel egyelőre felfüggesztettük a személyes programokat több érintett közösségben. Miután a távolság is gondot okoz, arra gondoltunk, hogy egy előadás erejéig visszatérünk az online (Zoomos) beszélgetésre.

Ennek értelmében szeretnénk folytatni Komzsik Lajos tudománytörténeti előadássorozatát, mely a végeselemes módszer bemutatásával indult, foglalkoztunk a rotorok dinamikájával, az idő ciklusaival, aztán áttértünk olyan kiemelkedő magyar tudósok munkásságának ismertetésére, mint Lánczos Kornél és Eötvös Loránd. Ennek a sorozatnak a folytatásaként Lajos egy nagyon izgalmas magyar matematikusról, Bolyai Jánosról, fog az előzőekhez hasonlóan igényes előadást tartani.

Az előadás során először megismerkedünk Bolyai rövid élettörténetével. Ezt követően a Bolyai által kidolgozott geometriára térünk át, mely bár széles körben ismert, valójában a legtöbb ember mégsem érti. Az előadás legfontosabb célja, hogy ezt a bonyolult, nehezen értelmezhető témát egyszerű matematikai eszközök segítségével közérthetővé tegye.

Szeretettel várjuk mindazokat, akik szeretnének részt venni ezen az izgalmas eseményen, egy kis agytorna erejéig.

Az előadás időpontja: 2023. július 11. (kedd), 18:00 (Budapesti nyári idő).

 

One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük