Press "Enter" to skip to content

Kulturális Örökség Napjai 2011.

2011-ben is sor kerül a Kulturális Örökség Napjai című rendezvényre, a szeptember 17-18-i hétvégén. A rendezők várják minden eddigi és minden új helyszín jelentkezését. Az idei téma: 1000 magyar ház.

A program célja, hogy széles körben megismerhessék az érdeklődők közvetlen környezetük értékeit. Egyes épületek az ellátott funkcióik jóvoltából nem, vagy csak korlátozottan látogathatók, mások általában zárva vannak, legfeljebb az ott lakók, és vendégeik találkozhatnak értékeikkel.

Ezen a hétvégén országszerte sok-sok épület megnyitja kapuit az érdeklődők, a látogatók előtt, lehetővé téve megismerésüket. A találkozás erősítheti a lakóhelyhez való tartozást, motiválhat az értékek megőrzésére.

[box]Egyeki Zsolt közös képviselővel megállapodtunk, hogy a társasház tulajdonosainak egyetértésével jelentkezünk az eseményre, hiszen a környék egyik leghíresebb épületéről van szó.

Egyeki Zsolt már rég óta ostromolja beadványaival az Önkormányzatot, hogy felhívja a figyelmet a házunkra, annak méltó kezelésére a városvezetés részéről. Jó lehetőségnek érezzük az eseményt ezen törekvés támogatására.[/box]

A szervezők egyébként nem csak dedikált műemlékek bemutatását várják, hanem minden olyan épületét, melynek esztétikai, történeti érdekességére az ott lakók fel kívánják hívni a figyelmet.

A házak bemutatása egyfajta vendégvárás keretében fog megtörténni. Egy előre összeállított program során önkéntesek vagy erre felkért szakemberek vezetik a vendégeket a megnyitott létesítményekben.

Meglepően sok, érdekes dolog között élünk, melyekről vajmi keveset tudnak talán azok is akik egy nevezetes épület, vagy abban levő helyiség tulajdonosai, használói, vagy azok, akik a közelben, a szomszédban élnek.

A bemutató a szervezők reménye szerint a kapcsolatépítésre is alkalmat ad mind az épületeken belül, mind a szomszédos házak között. A társadalmi összefogás, kulturális közösségek, szakmai és civil szervezetek bevonása jó lehetőség egymás megismerésére, az élhető, tartalmas közösségi élet kialakítására.

A helyszínek láthatóságát bárki kezdeményezheti a tulajdonos, illetve az érdekeltek egyetértésével. A vendéglátás megtervezése és kivitelezése önként vállalt kötelezettség, a részvétel természetesen ingyenes a látogatók részére.

Az Európa Tanács védnökségével majdnem 50 országban megrendezett Örökségi Napokra, a korábbi tapasztalatok alapján sok-sok ajánlás gyűlt össze, melyek közül a legfontosabbak talán az alábbiak:

  • A látogatás ingyenes, adományokat azért el lehet fogadni.
  • A bejáratnál jelezni kell a nyitva tartást, a tervezett programokat, különösen a vezetések időpontját.
  • Célszerű írásos, illusztrált anyagot készíteni a bemutatott épületről.
  • Tegyük még tartalmasabbá a két napot kiállítás, vetítés, koncert, stb. szervezésével.
  • Vonjuk be a kivitelezésbe, vezetésbe a fiatalokat, hogy magukénak érezzék az eseményt, segítsük elő kulturális kötődésük kialakulását.
  • Nem utolsó sorban javasolt az esemény későbbi dokumentálása, archiválása.

Nagyon fontos, hogy a jelentkezési lapot 2011. július 15-ig kell eljuttatni a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalba – Kertész Margit részére. 1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 1. További részletek ide kattintva olvashatók.

[box]

Szeretnénk, ha az Arany Oroszlán Klub nagy szerepet játszana az esemény színvonalas megvalósításában. Példát szeretnénk mutatni arra, hogy egy közösség egyetértésével, némi összefogásával színt, tartalmat vihetünk egymás életébe. Előre megköszönjük mindenkinek a hozzájárulását, segítségét az esemény lebonyolításában.

[/box]

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük