Press "Enter" to skip to content

Lánczos Kornél élete és munkássága

Lánczos Kornél Budapesten hunyt el 45 évvel ezelőtt, 1974.június 25-én. Részben az évforduló alkalmából, illetve dr. Komzsik Lajos egy évvel korábbi, a végeselemes módszerről szóló előadása folytatásaként újabb előadásra került sor a klubban, melynek témája Lánczos Kornél élete és munkássága volt.

Az előadó szerint a világ legszélesebb körben alkalmazott numerikus megoldásának megalkotója Magyarországon sokkal több figyelmet érdemelne, mert amíg külföldön az Ír Tudományos Akadémia rendes tagja, a Trinity College díszdoktora, az Amerikai Matematikai Társaság Chauvenet-díjazottja, addig itthoni elismertségét az Eötvös Fizikai Társaság Tiszteletbeli tagsága jelenti, illetve az, hogy a Lánczos Kornél Gimnáziumot róla nevezték el.

Az előadó (a hallgatóságra való tekintettel elég empatikusan) bemutatta a ma már minden végeselemes módszert alkalmazó szoftverben implementált Lánczos-módszer matematikai hátterét, és annak gyakorlati alkalmazását a többmilliós nagyságrendű mátrixokkal leírt komplex rendszerek (repülőgépek, autók, űreszközök) viselkedésének modellezésére.

Az előadás videója:

Az alábbi lista egy index, ha valaki csak az egyes részletekre kíváncsi, egy kattintással kiválaszthatja:

Az alábbi galéria fotóit Tihanyi Karcsi barátunknak köszönjük:

 

3 hozzászólás

 1. Lajos Lajos 2019.07.21.

  Kedves Attila,
  Orulok, hogy a tavalyi mernoki beszelgetes utan erre az alkalmazott matematikai temara is rendeztel egy esemenyt. Remelem a klub tagjai es tamogatoi talalnak valami erteket az eloadas anyagaban. Koszonom a rendezesbe es a weboldalba beletett rengeteg munkadat. Sok sikert kivanok a klub jovobeni munkajahoz.
  Komzsik Lajos

  • Jeney Attila Jeney Attila 2019.07.22.

   Kedves Lajos,
   Nekünk van köszönni valónk, különösen a bizalomért, hogy bátor voltál a matematikai háttérre is egy picit rávilágítani. Nagyon remélem – ha megérjük – akkor jövőre is vendégül láthatunk, hogy a jóvoltodból megint egy kicsit többet láthassunk a világból. Na és talán mintát vehetnénk végre a politikai látásodból! (Persze azon sem csodálkoznék, ha a politika helyett megint valami mást találnál ki. Szerencsére ezek Nálad konvertálhatók, a választék nagy :-)
   Üdvözöllek, J. Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.