Ars Sacra megnyitó és KÖN a hétvégén!

Ars Sacra megnyitó és KÖN a hétvégén!

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik jelenlétükkel megtiszteltek bennünket ezen a két napon, illetve az ikonkiállítás pénteki megnyitóján. Dr. Magyar István atya előadást tartott az ikonok szakrális szerepéről, majd konkrétan beszélt a Szent György Nagyvértanú szerb ortodox templomból, a Budapesti Nagyboldogasszony székesegyházból és Vári Zsuzsannától származó alkotásokról:


Az előadást követően szakrális verseket hallhattunk B. Tóth Klára,  Német “Nyiba” Sándor, Dr. Werner György, Dr. Mezei Klára és Nyíri Erzsébet előadásában:

A klub egységes megjelenése érdekében a képeket lecseréltük egy mini fotókiállítás keretében a Szerb utcai szerb templomban, és a Petőfi téri ortodox székesegyházban készült képekre, a hangulatteremtő zenét ​Füvessy Bence állította össze.

Néhány adat, apróság, tanulság:

 • A hétvégén körülbelül 200-220 vendég látogatta meg a házat, ami egyezik a korábbi látogatottsággal.
 • A szombati esős idő miatt levonultunk az előadásokkal a kemencetérbe, ami jó ötlet volt, vasárnap a jó idő ellenére is itt tartottuk az előadásokat.
 • Jó ötlet volt a forralt bor, illetve az, hogy egy külön helyen, a kemence mögött szolgáltuk fel. Ezzel nem zavartuk az ikonkiállítás atmoszféráját.
 • Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek a fényképekért, különösen Müller Évának, akinek a fotói itt láthatók, és  aki ráadásul a BVE-t képviselte a megnyitón.
 • Sajnáljuk, hogy Viktória nem tudta vállalni a forralt bor készítését, őt nem lehet felülmúlni ebben a dologban :-)
 • Jó érzéssel tölt el bennünket, hogy sem a lakók részéről nem hangzott el kifogás a megnövekedett fogalmom miatt, ráadásul a vendégek is vigyáztak a képekre, abszolút tisztán és rendben hagyták el a terepet – ahogy eddig mindig.
 • Az ilyen összejövetelek nagyon fontos része, hogy a vendégek elmondják a tapasztalataikat, kiegészítik a hallottakat. Most az egyik ilyen észrevétel az volt, hogy egy fiatalember szépapja az Arany Oroszlán Patika bútorát alapul vetve terveztette meg, és készítette el az esztergomi gyógyszertárának a bútorzatát. (A címe persze elveszett, de kiderítem.)

Végül szeretnék köszönetet mondani az ikonokért és a bizalomért Zorán és István atyáknak valamint Vári Zsuzsannának.

J.A.

Az alábbi képeket Fecskovics Milán Marcellnek, Müller Évának, Vári Zsuzsának köszönjük:

[svgallery name=”2016_09_16_ars_s”]


Szeptember 17-én és 18-án a korábbi évekhez hasonlóan megnyitjuk a házat a KÖN alkalmából, ám az idén az Ars Sacra fesztiválra is neveztünk egy kis ikon kiállítással, melyet a Papnövelde u.2-ben rendezünk a pinceklubban.

A kiállítás megnyitójára már szeptember 16-án, pénteken 18 órakor sor kerül egy kis ünnepség keretében. Dr. Magyar István atya, a Petőfi téri Nagyboldogasszony templom parókusa, Mire tanítanak az ikonok? címmel tart egy kis előadást, majd ortodox egyházi kórusműveket és szakrális versek hallhatunk kortárs költőnők előadásában.

A szombaton és vasárnap párhuzamosan zajló KÖN rendezvény a korábbihoz nagyjából hasonló lesz. Beszélni fogunk az épületről, a patikáról, a pincében található műemlék kemencéről.

Reményünk szerint a két esemény nem fogja zavarni egymást, hanem inkább kiegészíti.

Mindenkit szeretettel várunk – és ez is már hagyomány – némi forralt borral az egyébként jó hideg pincében.

2 hozzászólás to “ “Ars Sacra megnyitó és KÖN a hétvégén!”

 1. Galetzky Demeter szerint:

  Szép és érdekes összeállítás, nagyon tetszett

 2. dr.Mezei Klára szerint:

  Köszönöm mindenkinek aki segített, nagy élmény volt nekem is látni, hogy az emberek szomjazzák az “ösvényt”ami átengedi a hitetleneket is. Nagy öröm volt az is, hogy többen érdeklődtek, mikor lehet a két Orthodox templomba ellátogatni, és még nagyobb öröm volt, hogy ma találkoztam is két kedves látogatóval, aki a kiállítást követően eljött a liturgiára.Tervezzük a folytatást, könyvbemutató, kölcsön kiállítás a Szentendrei Szerb Orthodox múzeumból, magyar szentek. Várunk mindenkit ezekre is amint ismert lesz az időpont Attila közzéteszi. Köszönjük a ház lakóinak is a türelmet!
  Paraszkeva

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.